28 September 2007

Större internationellt ansvar behövs!

Förutom stödet till Tchad kommer Finland nu att skicka poliser till Darfur, för att skola upp sudanesiska poliser. BRA! Det är så dags för omvärlden att verkligen börja göra något i den frågan. I och med den katastrofala situationen, som dock ser litet ljusare ut idag, i Burma har Darfur kommit i skugga. Men problemen där är ingalunda mindre nu än de var för en vecka sedan.

Vi använder en väldigt liten procent av hela försvarsbudgeten till internationella uppdrag. Kanske man borde luckra upp på sysmtemet och satsa på att ta itnernationellt ansvar, delta i olika uppdrag ute i världen - för det finns gott om ställen som behöver vårt stöd och den hjälp vi kan erbjuda!

Idag klär jag mig i röd skjorta - det räddar inga liv, det påverkar inte politiskt, men det är just nu det enda jag kan göra för att stöda Burmeserna! Jag är glad för att Asean-länderna skarpt kritiserat militär juntan och att USA infört sanktioner mot Burma. Nu väntar vi ännu på Kinas och Rysslands avståndstagande från militärens våldsamma svar på demonstartionerna!

27 September 2007

Bojkotta för att nå resultat

Vi har nu sett att det inte verkar finnas nån politisk vilja från Kina (eller från Ryssland heller för den delen) att agera i Burma-krisen. Det är bara katastrofalt att se att FN står handfallen och kan inte göra nånting då Kina och Ryssland säger nej. Och situationen i Burma håller på att - eller tja, har redan, glidit ur händerna. Därför är EU:s planerade bojkott-hot mot OS ett välkommen försök att pressa på Kina ännu mera. Det hjälper inte att i en så låst situation som de tär i Burma nu, bara "uppmana att inte ta till våld". Men bara ett hot räcker inte - det behövs sanktioner mot landet och FN står i central roll här. Det är skrämmande att FN står mer eller midnre handlingsförlamat, då det skulle behövas som mest!

Imorgon är det en dag då alla uppmanas klä sig i röd skjorta för att visa sitt stöd för Burma. Enligt Facebook gruppen är det åtminstone 20 000 människor som kommer att delta - i hela världen. Det är inte särskilt många med tanke på hur det kunde vara. Jag hoppas att jag ser många rödskjortade personer här i alla fall och uppmanar alla att delta! Själv tänker jag definitivt klä mig i rött (måste sprigna in på morgonen till nån affär och köpa en, för äger nog inte nån mörkröd skjorta...hm..)

Jag ser verkligen upp till alla dessa modiga demostranter som inte ger upp och som vågar stå upp och demonsterar emot regimen!

26 September 2007

Maktkoncentrering

Alla fullmäktigegrupper i Sibbo har skrivit på en motion till fullmäktige, om att man borde utse nämndmedlemmarna ur fullmäktige. Då jag läste motionen först, trodde jag inte att jag fattade rätt - för vem skulle nu vilja det? Öka arbetsbördan ännu mer för fullmäktige medlemmarna, koncentrera makten till ett fåtal personer och kapa av engagerande kontakten till andra kommuninvånare (partimedlemmar). För oss som ungdomsförbund är nämnder och sektioner det bästa sättet att komma in i kommunalpolitiken och därmed dras nog mattan undan för oss helt fullständigt.

Idag samlas SFP:s kommunorganisation i Sibbo för att diskutera frågan och vår representant i KO, Petra Nysten kommer att vara med och diskuera frågan. Blir intressant att höra deras argument om varför man överhuvudtaget vill ha igenom nåt sånt! Jag kan i alla fall inte för livet förstå hur man tänker...

25 September 2007

Turnén avslutad på ollis

Idag avslutade jag ordförandeturnén i Österbotten - var annanstans om inte på Ollis. Jag hade avtalat med killarna att träffas där och sen råkade där vara en massa andra bekanta. Ekblad konstaterade att "nu är det ju precis som förr. amn märker ju inte ens att du varit borta". Jag saknar nog Vasa! 

Det var en fin dag i Karleby och Pedersöre idag. Vi träffade en massa nya, aktiva engagerade ungdomar i karleby både elevrådsaktiva och ungdomsfullmäktige - och flere som var intresserade av SU så det ser nog fint ut där. Samma gäller Närpes; många ideér och ivriga tjejer, så nu gäller det att sätta igång. :) 

Ska sova hos Mullis inatt hon har varit snäll och lagat kvällste och fixat för mig. Och imoron bär det av med u-lands tåget till helsingfors. Jag hoppas att tåget går imorgon också, så man slipper tjafsa av och an på en massa olika stationer med försenade tåg... Och på torsdag åker jag iväg till Åbo :) Vi ses i den gamla Hufvudstaden! 

På resa runt Österbotten

Hälsnignar från SFP i Vasa kansliet. Har sovit så gott hemma hos Linda och Markus. Fast Vilgot var snäll nog och väckte mig tusen gånger på natten och katten Berta satte sig på morgonen på mitt huvud. Men sen ville hon sova med mig och det var ju skönt att ha en mjuk katt som kurrar i örat. :) TUsen tack Linda för sovplatsen!!

Igår åkte vi ner till Närpes för att träffa ungdomsrådet och SU:are där. Sydin kom också med på träffen till ungdomscafét, så det var bra att de får litet synlighet i regionen. Ett litet gäng super engagerade tjejer från Närpestrakten, som håller igång ungdsomverksamheten där - ja nästan helt och hållet själva. Även om staden kommer med pengar så räcker det inte, det måste ju finnas nån som verkställer arbetet. Det finns en ungdomsledare, men hon ä rbara på halvtid så det räcker ju inte till! En massa ideér hade tjejerna så nu gäller det bara att sätta igång med arbetet.

Sedan åkte vi till K:stad och där träffade vi SU aktiva och ungdomsråds människor. Henrik hämtade en säck med färsk potatis åt mig. TACK henrik! Det ska bli gott att njuta av dem! :)

Idag åker vi upp till Karleby och ska träffa aktiva där, Bennäs på hemvägen och sedan SU i Vasa och Korsholm ikväll i Vasa. Kanske en sväng via Ollis också !

u-land

Alltså vad är det för u-land vi bor i riktigt?! Den enda förbindelsen till Helsingfors från flygfältet är TAXI! Och så står där 200m människor i kö och alla åker ensamma i sina respektiva taxon åt olika håll. Skulle det nu inte ha kunnat finnas en buss in till Helsingfors? Försökte själv hitta någon i kön som var på väg ens åt samma håll som jag men det var Esbo, Vanda Östra Centrum osv... Man borde ju ha kunnat ha en kö för "kimppataxin" eller nåt så att man inte måste åka ensam i var sin bil. Chauffören som sen sist o slutligen körde mig hem vr mycket trevlig och höll med om att vi har ett ulands system. Så skaffa nu fram den där spårtrafiken till Helsingfors-Vanda...

23 September 2007

Svt kampanj uppmärksammas i DN

Det är ett intressant fenom att till och med medier i Sverige uppmärksammar våra pressisar snart mer frekvent än vår finlandssvenska trycksak. Även om nu just denna grej lär ha fått en liten notis HBL (har inte själv sett den tidningen ännu) så är det ändå ganska litet som man skriver om oss. Nå, måhända vi inte är tillräckligt intessanta, men om nu DN tycker det är värt att skriva om vår SVT kampanj, så borde man väl också tycka så på den här sidan av skiftet?

Här länken till vår kampanjblogg
Dessutom finns det skapat en s.k. cause för samma ändamål på nätcommunityn Facebook. De som är registrerade hittar till Causen genom gruppen Svensk Ungdom.

Nedan inklistrat DN texten


Publicerad 21 september 13:31 Skicka Skriv ut Textstorlek

Arga finlandssvenskar vill se SVT gratis
HELSINGFORS. Svenska folkpartiets ungdomsorganisation SU har startat
en kampanj där avsikten är att överösa Finlands radio, Yles, vd Mikael
Jungner med vykort för billigare svensk tv.

SU ANSER ATT YLE lovat erbjuda fortsatta gratis utsändningar av Sveriges
Television (SVT) efter digitaliseringen av det finländska marknätet. Nu får man
betala, hävdar SU.

- Tvutbudet skulle inte försämras i och med digitaliseringen. För fem veckor
sedan kom en kalldusch när Yle meddelade att man gjort ett avtal med företaget
Plus TV. Tittarna blev tvungna att betala för SVT.

Enligt SU var det regeringens avsikt var att Yle/Rundradion skulle finansiera
upphovsrättsavgifterna med tvavgiften.Pengarna Yle fått från regeringen för att
bekosta upphovsrättskostnaderna, används därför inte till rätt ändamål, anser SU.
Organisationen har tryckt upp vykort med texten, "Vart tog pengarna vägen Yle?
Vi vill se SVT i Finland till rimligt pris!" Korten är förhandsadresserade till Mikael Jungner.

TTFNB

Dags att verkligen göra något!

Paavo Väyrynen har för en tid sedan uttalat sig om att det viktisage biståndsarbetet för Finlands del borde vara att exportera finländskt kunnande och motarbetandet av klimatföränringen. Klimatförädringsarbetet i sig är väldigt viktigt, men vårt lands biståndspolitk kan ju inte endast handla om det.

Så, ja, håller med Ahtisaari om ett det verkligen borde vara att bekämpa fattigdomen i världen. Genom att få bättre förhållanden för alla dem som lever i direkt misär och dom som lever snäppet över katastrofala fattigdomen, kan vi skapa förändring. Eller kanske det borde vara tvärtom- genom att skapa förändring kan vi hjälpa dem som lever i misär. Jag har i helgen träffat en väldigt god vän, som arbetar hårt inom biståndspolitiken i Holland. TIllsammans har vi lagt upp strategier för hur vi skulle rädda världen, båda litet på olika sätt. men problemet är att om inte alla drar åt samma håll i kampen, så kommer vi aldrig att lyckas. Så enklelt är det. En massa länder har enats kring att uppnå millenniemålen som lagst upp för oss alla - så kan vi göra världen bättre. Så varför kan vi då inte hålla det? A promise is a promise! Så det är nu bara att ta skeden i vacker hand och höja biståndet till 0,7% av BNP. Det är inte så fruktansvärt mycket, så varför är det så svårt att uppnå? Varför har vi inte ett enormt stort behov av att hjälpa andra människor? En oerhörd hjälpvilja - att flickor ska få gå i skola också på afrikanska kontinenten, att sjukvård ska vara en sjäålvklarhet också i latinamerika, att kvinnors rättigheter i starkt muslimska länder också ska existera? Bara för att vi själva har allting som behövs kan vi inte bara blunda och se kring vår egen navel.

Jo, KSSR processen i all ära. Det är i den verkligheten vi lever. Men jag kan bara inte göra något åt att det trots allt är ännu viktigare att vårt internationella arbete skulle vara på en högre nivå, att vi skulle delta i fredsbevarande uppgifter för utan fred kan vi inte halvera fattigdomen. Vi har det trots allt i vårt nordiska välfärdsland så fruktansvärt mycket bättre än så otroligt många andra....

21 September 2007

Österbotten. Ja je jär!

Vad skönt det ska bli med en helt och hållet ledig helg. Jag försöker stänga ut mig från resten av världen och bara njuta av att vara ledig :) För sen ska jag ju vara redo för en HC resa genom Österbotten.

På måndag inleder jag med litet vasa först, sedan söderut mot Närpes och Kristinestad. Måndagkväll tänkte jag passa på och hälsa på hos familjen Felixson i Gamla Vasa. På tisdag bär det av till Karleby, Pedersöre och lite mer Vasa. Hela programmet med exaktare klockslag finns här. Kom gärna med om du råkar röra dig i de kretsarna! Träffar helst så många människor som möjligt och hoppas på livliga diskussioner med både lokalavdelningsaktiva och ungdomsråds- och fullmäktige ledamöter!


Vi ses Pampas!
Pampas! Schen e ja! :)

Mr President

I januari 2008 blir det dags för Finland att ta över ordförandeskapet i nordiska rådet. det tycks nu finnas en kamp om vem som ska få bli kallad för president för själva rådet; sossarna mot vänstern. Det hela är rätt så problematiskt, åtminstone för mig, eftersom jag gärna skulle se någon som politiskt står närmare mig själv. Nå, det är ju ändå inte presidenten som avgör utan den som får mest synlighet. Traditionellt har det varit finländska delegationens ordförande som ocks fått ta på sig rollen som president; i det här fallte Claes Andersson från vänsterförbundet. Erkki Tuomioja har riktit kommit i farten då han först ville att samlingspartistiska ministrar skulle avgå och nu vill han sno åt sig platsen som president. Okej, både Classe och Eki sku väl vara helt okej, båda förstår sig på det nordiska och vikten av samarbetet där. men sen kommer ljushuvuden från samlingspartiet och förslår Lyly Rajala först till vice ordförande för finländska delegationen och den vägen också till vice president för ordförandeskapsåret. Jag undrar verkligen hur det skulle sluta. Jag hade äran att träffa Hr Rajala på nordiska rådets session i Köpenhamn för snart ett år sedan. Han var tacknämligt intresserad av vad ungdomarna hade hittat på under UNR sessionen, helgen innan. Och sedan började katastrofen... Han konstaterade åt mig, då vi blev efter delegationsmötet och snacka om resoltuiner (jag hade precis presenterat våra resolutioner för parlamentarikerna), att nu skulle det nog vara dags att dra streck över allt som heter nordiska språk på sessionen och bara snacka engelska - då skulle det finnas nån idé med det hela. UNR krävde nämligen i en resoltion att det borde finnas mer pengar så att man kan simultanöversätta allting också till isländska och från isländska (just nu hade UNR råd med endast finskan).

Poängen med hela det nordiska samarbetet är ju att vi har ett gemensamt förflutet, motsvarande historia och samma språk som de flesta av oss kan göra sig förstådda på. Problemet är ju bara att finnarna som inte kan svenska tycker att det är jobbigt med nordiska och skandinaviska. Det är ju lätt för mig att säga att då jag rör mig alla nordiska länderna (ja, till och med island) så strävar jag till att klara mig så långt som möjligt på nordiska/skandinaviska. Hittills har det fungerat utomordentligt bra (island fanns det vissa svårigheter, men det handlar ju bara om övning)


Med den anti-nordiska attityden kan jag inte se att Raja skulle ha den förståelse och kunskap om det nordiska samarbetet för att han skulle kunna bli vice president. Istället kunde vi välja t.ex. SFP:s Stina Gestrin :)

20 September 2007

äntligen tar Vanhanen tag i saker!

Jag gläder mig åt Vanhanens trip till Nordamerika. Det är dags att Vanhanen som statsminister och ledare för Finska staten tar litet tag i rodret utan att alltid vänta på sossedamen i Gullranda. Jag tycker man överlag kunde minska presidentens makt och klargöra en gång för alla att det är statsministern tillsammans med regeringen som bestämmer över utrikes- och säkerhetspolitiska linjen i det här landet.

Heja Brown!

Äntligen nån som vågar säga ifrån! Man kan inte acceptera vad som helst och hur mycket som helst i hurdan utsträckning som helst! Dags för Mugabe i Zimbawe att sätta sig i sin fotölj och fundera vad han sysslar med och för EU att hitta på lösningar på problem - varför skulle man vilja förhandla med en typ som Mugabe? Det finns otaliga problem på den afrikanska kontinenten och det skulle gälla för oss finländare och EU:are att börja agera. Man har inte glömt millenniemålen heller; a promise is a promise. ..mer om det en annan gång. Nu blir det gruppmöte på riksdagen och sen ska vi avtacka Tasse som troget tjänat partiet både länge och väl :)

19 September 2007

Kom igen, vårdarna!

Kommunerna och facken verkar nu äntligen komma till skott med uppgörelsen om lönerna. Visst förstår jag att man vill ha högre lön - vem skulle inte vilja det? Regeringen säger att man inte "svikit vallöften" men det facto så har nog Samlingspartiet lovat en hel del under valkampanjen. Det blir intressant och se hur den här soppan först löser sig och sedan vad som händer med samlingspartiets stöd...

Men faktum är att ett lönepåslag på 12% redan är en hel del att få på en gång. och alla ska få det - oberoende av hurdant jobb man har. Jag tycker man borde ha sonderat fram vissa områden inom vården som är "mera värda" pengarna - de som har tyngsta jobbet och sämsta lönen!

På tal om flygfält, det blir intressant att se hur diskussionen utvecklar sig. Jag är själv itne helt övertygad över att Seppänens motion till Sibbo fullmäktige om flygfält var en helt suverän idé, men samtidigt så har jag inte heller sett varken de tidigare rapporterna eller de nyare. Ska ta en titt på dem; men ärligt talat så förstår jag nog alla som inte vill ha ett bullrande flygfält i grannen. Men - skulle det ändå inte gynna området med tanke på allt annat som en flygplats hämtar med sig? Och hur praktist skulle det inte vara om Easy Jet och Ryan Air börjar flyga från södra finland? Flygpriserna ut från det här landet är ändå skamligt höga- jag ebtalar 260€ för en tur- och returbiljett i helgen till Köpenhamn... På tok för mycket, om man dessutom vill lägga ett miljöpåslag till.

18 September 2007

Enligt statistikcentralen har sysselsättningen blivit högre i Finalnd igen. Men ändå, trots det, har vi en av de högsta ungdomsrabetslöshetsisffrorna i hela europa - 9%! Mig oroar allra mest de ungdomar, oftast mella 15 och 19 åringars som helt enkelt faller igenom systemet. De är skoltrötta efter högstadiet och vet inte riktit vad de skulle vilja jobba med för resten av sitt liv. Och hur ska man nödvändigtvis veta det när man är 16 och precis ska börja leva livet då man kommer ut från skolan? Vårt samhälle är dålgit på att fånga upp dessa, som i längden många gånger blir de som kostar mest i vårt samhälle, de som behöver vård för missbruk och de som inte vet vart de ska ta vägen i samhället.

Det gangar inte bara ungdomarna utan hela samhället att vi får ner ungdomsarbetslösheten och börjar systematiskt ändra på samhällets strukturer så att inte så stor procent av de unga faller igenom systemet och inte längre känner sig hemma i vårt samhälle.

15 September 2007

ledig lördag

Vad skönt att vakna på morgonen och känna sig i alla fall litet utvilad. Visserligen hade mina grannar litet oljud i natt och sen vaknade jag alledels för tidigt till min kusins desperata telefonsamtal...Men så går det. Brukar ju alltid säga att skit för dejn som blir väckt, om man inte fattat att lägga telefonen på ljudlös. Nå, samma gäller väl mig också :)

Här ett pressis från SU om Vehviläinens onödigt skumma utspel om att man inte får dricka öl när man är ny chaufför, men nog om man haft kort i tre, fyra eller flere år... Ja, då är det okej att köra i fyllan.


Svensk Ungdom: Nolltolerans för unga chaufförer ingen lösning!



Svensk Ungdom undertecknar inte trafikminister Anu Vehviläinens (c) förslag om att sätta alkoholgränsen för nya körkorts innehavare vid noll promille. SU anser att unga chaufförer bör bemötas på samma villkor som övriga trafikanter. Diskrimineringen gäller även dem som tar körkort i mognare ålder.

– Att negativt särbehandla unga chaufförer måste räknas som ålderdiskriminering, och det är något som inte platsar i vårt samhälle, konstaterar SU:s förbundsordförande Minna Lindberg. Även den gamla 80-lappen för nya chaufförer slopades eftersom den ansågs vara ineffektiv, tillägger Lindberg.

Förbundet ifrågasätter även hur rationellt det är att man efter tre års körkortsinnehav plötsligt kan tillåtas dricka en stor öl och köra bil och poängterar att de grova rattfyllerister som förorsakar de vådligaste olyckorna ofta är återfallsförbrytare som ändå struntar i promillegränser.

– Tanken med alkolås i bilar är mycket bra, men frågan är om staten skall gå in för att subventionera dessa, menar Lindberg. Inte betalar ju staten heller för krockkuddar i bilar, även om de också räddar liv, tillägger hon.

SU vill även uppmärksamma trafikministern om att allt flere inte bara kör berusade, utan även då de är påverkade av andra olagliga rusmedel, något som inte syns på alkometern. Polisen bör därför även oftare göra razzior där chaufförer testas för droger.

14 September 2007

ett plan kommer lastat med Ryssland

Vad är det våra östra grannar riktit sysslar med? Ryssland har varit samtalsnummer ett på många håll - också på dagens partistyrelsemöte var det ett ämne som både diskuterades allvarligt och skämtsamt. Ryssarna borde nog på allvar satsa på litet bättre navigeringsutrustning för de har seriöst problem med att hitta rätt - eller att inte komma fel. De flyger in på både estniskt, finskt och georgiskt luftrum med jämna mellanrum - lämpligt när det är nåt politiskt på gång. Dessutom har också Brittiska och Norska gränsbevakningen reagerat på rysska plan som irrat sig för nära områden där de nu egentligen inte ska flyga. I misstag? Knappast...

Diskussionen om att Ryssland håller på och rustar upp sin armé har nog litet fler dimensioner än bara så. För enligt uppgifter (säkra försvarspolitiska källor :)) är det snarare så att Ryssland håller på och förnyar sitt försvar - utan att kapaciteten ökar. Och efter sovjet så skedde ju en enorm nedrustning så de har nog ganska lång väg att gå för att bli kompatibla igen. Därmed inte sagt att ryssland inte skulle vara en försvarspolitisk utmaning, det är det landet garanterat. Men man ska också ta en titt under ytan...

Me jag undrar ändå vad som är på gång i Moskva. För någonting vill dom garanterat säga med sina luftrumskränkningar - jg tror inte en sekund, och knappast nån annan heller, på att det är misstag och felberäkningar. Deras komman presidentval blir intressant, även om det egentligen nog också går att räkna ut på förhand åt vilket håll det barkar. Putin visade en tydlig signal då han valde sin premiärministers kandidat och sjävlaste presidentvalet kommer nog att gå i samma spår.

Jag gillar ändå inte Rysslands (Putins?) sätt att ge en fingervisning åt Finland genom att skicka sina plan på finsk sida. Noten som skickades tidigare från finska regeringen hade tydligen inte någon inverkan....

matmomsen en felsatsning fortsätter på PST

i ett ungefär vad jag sa på PST idag...

Ordförande, bästa partistyrelse

SU hurrar för att regeringen beslutat att startpengen för företagare blir permanent och att civiltjänstgöringen förkortas till tolv månader. Bra så!
Och sänkning av skatter har vi i SU, ja nästan i regel, tyckt att är bra. Speciellt i tider av högkonjunktur som vi just nu lever i, är det bra tid att göra skattelättnader. Så långt är vi helt överens och på samma linje med regeringen.
Men sen är frågan – vilka skatter ska vi sänka? Och vilka skattelättnader gynnar oss vanliga konsumenter på riktigt?
Regeringen tycks tro att en sänkning av matmomsen löser problem för de fattigaste i vårt samhälle. Om maten därigenom skulle bli billigare för konsumenten så skulle det ju vara utmärkt men blir det så? Jag är nog ganska övertygad om att pengarna som blir över tack vare momssänkningen, kommer att i hög utsträckning gå mer eller mindre direkt i företagarens fickor. Så någon större förändring på prislappen i butikshyllorna kommer vi knappast att få se. Och visst förstår jag företagaren – om man har möjlighet att gå mer på vinst än förut så är det väl självklart att man tar vara på den chansen när man den serveras på silverfat framför en.
Vi prövade momssänkning redan med frisörerna – jag personligen har i alla fall inte sett någon större förändring i frisörsalongernas prissättning. Så vart tog då de momspengarna vägen?
Istället skulle en sänkning av inkomstskatten vara mer ändamålsenlig och understöda konsumenten. Då skulle konsumenten få mer pengar i fick och dessutom avgöra själv man sätter pengarna på och i vilken utsträckning.

...sedan en kommentar om vikten av att diskutera gymnasieskolorna och skonätverken i samband med KSSR. Tom Gullberg tog upp det i mer detalj...

12 September 2007

Bistånd - tummen upp eller tummen ner?

just nu är det rätt så hektiska dagar. Jag hade inte ens insett att det var onsdag idag, utan levde ännu i tisdagen. Sedan insåg jag att det är onsdag och fick kauhee sress för jag hade ju inte förberett mig för de saker jag hade att göra idag. Nå, sen visade det sig ännu att vi inte alls hade det mötet idag som jag trott - det är nästa veckas onsdag. hmhm...nån skulle kunna banka litet ordning och reda i mitt huvud, tack.

Idag träffade jag FN:s generalsekreterares advisor Jeffrey Sachs (demokrat). Det var en intressant men väldigt kort och ensidig presentation av hur världen borde fungera. I korthet sa han väl att om alla länder skulle betala 0,7% av BNP till bistånd och som i sig sedan skulle användas i projekt istället för direkt budgetstöd; ja, då skulle vi leva i en inte bara bättre värld utan ganska utopistiskt bra värld där inte fattigdom existerar. Nå, han var kanske inte riktit så karikerad, men inte väldigt långt ifrån. Dessutom ratade han democracybuildning och menade att det nog inte är värt att satsa på den delen, utan på att bygga vägar, borra brunnar och få barnen att gå i skola och bygga upp hälsovårds systemen. Men sen undrar man ju nog hur de samhällena skulle se om 10-20 år, om deras samhällsystem helt byggt på att få pengar utifrån och man inte har buggt upp något samhällsengagemang.

Jag tror inte att man kan eller ens borde ställe de här två emot varandra. Båda delarana är oerhört viktiga. Frågan är bara hur ska balansen gå. Och hur ska biståndspengarna riktit användas? är det bättre med direkt budgetstöd - även med risk för att korrumperade regeringar använder pengarna till helt andra saker, eller ska det vara projekt här o projekt där - vem har en helhetssyn på vart pengarna går , hur området utvecklas och hur gå vidare?

Jag tror inte att man riktit kan måla upp en så svarvit bild av biståndsarbetet som Sachs gjorde - fast jag är ändå ganska övertygad över att jag hade fått en annan bild av honom om det hade funnits mera tid för diskussion och kritiska tankar och kommentarer. Nu t.ex. fanns inget utrymme för att diksutera frågeställningen "trade or aid" - annat än i en bisats konstatera att t.ex. Nokia borde satsa på att bygga ut ett nätverk för exempelsvis nödsamtal i afrikanska länder. En annan sak är jag också ganska säker på; nämligen att jag tänker läsa hans nyaste bok så fort den kommer ut (och varför inte hans tidigare böcker) så fort jag avslutat den jag håller på med "Naking globalization work" av Joseph Stigliz.

10 September 2007

ut ur kyrkan

det tycks vara litet poppis att skriva ut sig ur kyrkan, har jag både läst och hört bland vänner och bekanta. Jag skrev precis, för någon minut sedan ut mig ur kyrkan. Det var ett beslut som mognade väldigt länge och som ag verkligen funderat på. Jag till och med diskuterade det i korthet med min mamma, som inte heller kunde presentera några vettiga argument för varför jag inte skulle skriva ut mig. Enda orsaken till att jag egentligen stannat kvar så länge, var att Sibbo Svenska Församling har mycket bättre ungdomsverksamhet i Sibbo än vad kommunen har på svenska. Bättre och mer populärt. I sig skulle det här kanske vara en orsak att forsätta betala kyskoskatten. Men nu är det ändå så att jag inte riktit tror på det där med gud och jesus och alls mäktigheten. Jag går till kyrkan på bröllop och begravningar -ja av naturliga orsaker och sen då på julaftonen. Men det är mest för att träffa en massa gamla bekanta som också kommer dit och så är det ju nog ganska stämningsfullt att sjunga julsångerna. Men samtidigt, knns det ganska fånigt att sjunga om en massa saker man inte tror på...

Så, nu är det gjort och det känns skönt och rätt! Nu kan jag sätta 2% av min lön på amnesty, FRK och Unicef istället...

ut ur kyrkan

det tycks vara litet poppis att skriva ut sig ur kyrkan, har jag både läst och hört bland vänner och bekanta. Jag skrev precis, för någon minut sedan ut mig ur kyrkan. Det var ett beslut som mognade väldigt länge och som ag verkligen funderat på. Jag till och med diskuterade det i korthet med min mamma, som inte heller kunde presentera några vettiga argument för varför jag inte skulle skriva ut mig. Enda orsaken till att jag egentligen stannat kvar så länge, var att Sibbo Svenska Församling har mycket bättre ungdomsverksamhet i Sibbo än vad kommunen har på svenska. Bättre och mer populärt. I sig skulle det här kanske vara en orsak att forsätta betala kyskoskatten. Men nu är det ändå så att jag inte riktit tror på det där med gud och jesus och alls mäktigheten. Jag går till kyrkan på bröllop och begravningar -ja av naturliga orsaker och sen då på julaftonen. Men det är mest för att träffa en massa gamla bekanta som också kommer dit och så är det ju nog ganska stämningsfullt att sjunga julsångerna. Men samtidigt, knns det ganska fånigt att sjunga om en massa saker man inte tror på...

Så, nu är det gjort och det känns skönt och rätt! Nu kan jag sätta 2% av min lön på amnesty, FRK och Unicef...

Flytt till Fredriksgatan

SU flyttar på grund av den interna tsumanim på Simonsgatan 8A, till nya utrymmen idag. Flyttkillarna har varit i farten hela förmiddagen och första lasset har redan körts iväg. Mitt rum är så gott som tomt, utom några hyllor med mappar och en mängd mappar på fönsterbräden. Allt annat fick åka med. Sen får vi låna 5 meter bord av sfp för att ha nåt mötesbord.

Alla är hjärtligt välkomna att besöka oss på nya adressen, Fredriksgatan 61; granne med kubanska ambassaden. :)

08 September 2007

Byt ut utlänningsverket!

Idag har jag delat ut otaligt med ballonger, fotograferat mig med Paffi, tryckt plojknappar (bl.a. en med "joma mindre - knasa mera"för det är nog så att vi dels beöver mer action o mindre tjat. Fler finlandssvenskar sku inte heller skada... ) och pratat med folk om politikö, vädret och allt där emellan. Vår SVT kampanj verkar uppskattas av verkligt många. En dam tog en hel bunt med kort och sa att hon sku ta till jobbet och dela ut där bland sina kollegor ! Bra! :) Nu är det alltså bara att ta pennan i hand, signera ett kort och skicka iväg det till Mikael Jugner!

Det var en lättnadens suck jag drog då jag igår läste i tidnignen att Naze Aghai inte skulle bli utvisad och att förvaltningsdomstolen alltså beslutat att inte verkställa den tidigare domen. Vårt utlänningsverk tycks ju bestå av en bunt ja, rasisitiska idioter, som tolkar utlänningslagen på ett helt annat sätt än lagförfattarna menat. Det utvisas folk till höger och vänster, till Somalien och Irak. Det skulle vara dags att byta ut folk där, till såna som tolkar lagen på ett humanare sätt!

07 September 2007

Förening 2007

Idag böjar föreningsfestivalen 2007! Så här hittar ni både SU:are och SFP:are, speciellt imoron på Narinkkens torg då alla föreningar ställer ut och presenterar sig för massorna som kommer att besöka torget.

04 September 2007

KSSR diskussion

Såhär ser det ut på internytt om kommunsammanslagningarna och SU:S ställningstagande om Pernå.

I övrigt kan jag hälsa från Villmarstrand. Och en hälsning åt VR: MERA JÄRNVÄG till detta land och flere avgångar från Villmarstrand. Tur att ungdomsgården lånar sin internet kabel så att jag kan göra nåt nyttigt medan jag väntar i två timmar på att det ska gå tåg härifrån. Bussen till Helsinfors tar btw 5 timmar så rekommnderar nog inte den heller..ifall man nu sku råka vara på väg till eller från Villmarstrand.

03 September 2007

alla dagar är inte de bästa dagarna....

aarh..idag är en sån dag då allting går åt skogen! Vaknade av att mitt huvud höll på att sprängas pga migrän på kommande, vilken inte riktit ville ge sig och vilket också resulterade i en katosik morgon. Sen gick min cykel sönder på vägen till SU kansliet... samma stil hela dagen och kvällen. Så jag gick till valintatalo, köpte färdig mat och parkerade mig på soffan och kollar på gamla delar av Desperate Housewifes på datorn.

Imoron åker jag till Villmarstrand och diskuterar EU:s Youth Action Program och funderar king ungdomars aktivetet och engagemang. På kvällen har jag ett intressant MSN möte med Lazaro från UCJD Bogóta, Jeroen från JD Holland och Jordi från JNC, Catalonya. Vi ska diskutera ett eventuellt gemensamt project med några sydamerikanska organisationer. Planen är att ordna ett seminarium i antingen Peru eller Nicaragua. Killarna från både Brasilien, Peru, Kolombien och Nicaragua som jag träffade på IFLRY i Dallas verkade i alla fall då väldigt engagerade och intresserade av internationella projekt. Så vi får se vad det här blir!

Pernå avgör Östranylands och Svenskfinlands framtid

I helgen träffades SU:s förbundsstyrelse för andra gången det här verksamhetsåret. EN kul helg med politisk diskussion och träff med lokalpolitiker och riksdagsledamot Mikaela Nylander. Med henne diskuterade vi bland annat KSSR i Östranyland. Det är helt ofattbart hur man i den regionen inte ser till helheter som Östranylands förbund, som nu riskerar att falera helt och tvingas gå in i Nylands landskapsförbund - där finskan är majoritetsspråket. Dessutom vill Borgå fingra i planen "lovisanejden". Borgå behöver inte Pernå, men Lovisanejden behöver Pernå! Så frågan är; vad sysslar SFP:arna i Borgå och Pernå med? Det viktigaste, tycker jag, borde ju vara att hålla ett livskraftigt Svenskfinland i liv - inte minst i östranyland.

Nedan vårt pressis om KSSR.


SU:s förbundsstyrelse: En sammanslagning mellan Pernå och Lovisa är en ödesfråga för hela Svenskfinland.

SU:s förbundsstyrelse diskuterade under sitt möte i Borgå i veckoslutet, bland annat, den pågående kommun- och servicestrukturreformen i Östra Nyland.

SU:s förbundsordförande Minna Lindberg konstaterade att man måste komma ihåg den svenska aspekten i kommun- och servicestrukturreformen. Det är otroligt viktigt att Pernå börjar samarbeta med Lovisa, annars kan man inte garantera svenskans ställning öster om Borgå då Lovisa utan samarbete med Pernå inte kommer upp i nödvändiga 20 000 invånare.

- Ett samarbete mellan Lovisa, Lappträsk, Strömfors, Liljendal och Pernå skulle garantera att svenskan fortsättningsvis är livskraftig i Östra Nyland säger SU:s förbundsordförande Minna Lindberg.

Kommun- och servicestrukturreformen är så viktig att man måste ha framtiden i minne då man fattar beslut:

- Det finns inga ångerpiller om man går inför fel lösningar. Därför måste vi hela tiden ta med den svenska aspekten i KSSR processen så att vi kan garantera att också våra barn och barnbarn skall kunna gå i svensk skola och få svensk vård i framtiden säger SU:s förbundsordförande Minna Lindberg.

Pernå folkomröstar om KSSR den 28 oktober.

Sametings val

Ida meddelas det pyttesmått i HBL att samerna går till val. Sametinget är samernas högsta beslutande organ och den minoriteten blir på tok för dåligt behandlad i vårt land. Hur många av oss vet ens vad samerna har för rättigheter? Vad har sametinget för kompetens? Jämför bara hur det ser ut för samerna i Sverige och Norge...

Jag hoppas mediebevakningen om valresultatet blir större!