24 April 2009

Raseborg - here we come

Folktinget samlas imoron och på söndag i Rasbeborg för sin årliga session. trots att det sägs hela tiden att folk inte har kunskap eller itnresse för folktinget, så har iaf internytt fått upp ögonen här.

Folktinget har en viktig uppgift i vårt samhälle och trots att inte gemene man på gatan ser vikten av verksamheten så skulle det garanterat märkas ifall folktinget inte fanns. Både när det handlar om intressebevakning och om att kommetnera och vara sakkunnig i spårklagstiftning gör folktinget en viktig insats. En del har tyckt att man borde ha direkt val så att itnresset för det skulle öka. Jag ser nog inte riktit att det är så - det är ju inte särksilt hög röstningsprocent i EU valet heller. Och det är ju direkta val. (därmed inte sagt att jag vill ändra på valsättet till eu valet!)

nej, folktingets osynlighet handlar nog mest om att dess uppgift inte är att vara en samhällsaktör utan att påverka med sin sakkunskap. Folktignet består av representanter ur alla riksdagspartier och åland. Det är ett forum där partigränser till och med ibland suddas ut - för här har vi alla samma intressen: Det svenska språket!

det blir intressant att igen träffa alla och en hel del motioner finns det att ta ställning till. En av mina (och några andra yngre folktingsledamöters) motioner kommer troligtvis att bli verklighet. Den ungdomsarbetsgrupp som hittills jobbat under ett knappt år kommer att inrätts i form av ett ungdomspolitiskt utskott. jihuu. Så då blir det kanske också litet föryngring i leden :)

Väl mött i Raseborg i språkpolitiska tecken!

No comments: