13 April 2010

Låt folket välja en nordisk president

UNR tycker att Nordiska Rådets ska ledas av en folkvald president. Här mera om det på webbsidan norden.org.

Ungdomens Nordiska Råd:

Låt folket välja en nordisk president

Nordiska Rådet bör ledas av en folkvald president. Det menar Ungdomens Nordiska Råd (UNR), vars presidium i dagarna samlas i Oslo. Bakgrunden är bland annat den svenske historikerns Gunnar Wetterbergs förslag om att de nordiska länderna bör bilda en förbundsstat.

Wetterbergs idé om en förbundsstat Norden var ett intressant förslag men går kanske inte som sådant att genomföra, konstaterar UNR presidenten Minna Lindberg. Men att införa ett val i alla nordiska länder, där man väljer en gemensam president skulle vara möjligt, fortsätter hon.

UNR menar att en nordisk president skulle öka incitamenten för att driva det nordiska samarbetet framåt. Tack vare att ledningen för Nordiska rådet då skulle stå till svars inför folken i de nordiska länderna och självstyrelseområdena kommer det också att vara tydligt att presidenten måste leverera för att behålla förtroendet.

I dagens läge är det Nordiska Rådet inte tillräckligt handlingskraftigt. Få medborgare vet vad som diskuteras och vilka beslut som fattas. Dessutom tar beslutsgången lång tid och resultatet av de fattade besluten märks i allt för liten utsträckning, säger Minna Lindberg.

UNR anser inte att beslutsfattandet i Nordiska Rådet bör förändras i grunden. De parlamentariker som idag utgör beslutande församling bör fortsätta vara Nordens ”parlament”. Skillnaden blir att arbetet leds av en president som majoriteten av de nordiska väljarna står bakom.

Det är så klart viktigt att vi även ser till att självstyrelseområdena och de mindre länderna får en jämlik ställning även i framtiden. Det ska man naturligtvis ta hänsyn till när man fastställer formerna för presidentvalet.

No comments: