16 February 2006

Stora Stygga Helsingfors på krigsstigen


Som på så många andra ställen i landet går diskussionen om kommunreformen väldigt het. Kommuner fusioneras i olika delar av landet och på andra ställen har det uppstått hektiska debatter mellan kommuner om hur det skall se ut i framtiden i just den regionen. Helsingfors grannen Sibbo, har fått många firerier, men ingen har ännu gett ett anbud som kommunen vill godta. Från öster, Borgå stad, har ett tätare sammarbete föreslagits, gott så tycker Sibbo -men vi vill förbli självständiga. Väster ifrån har tonerna gått i en annan skala, för där har man talat om att Helsingfors behöver Sibbo och därmed basta. Nu borde Sibbo snällt och ödmjukt tacka huvudstaden för att de vill ha delar av kommunen. Men nej, säger vi!


Under diskussions tillfälle i Sibbo den 15 februari, kom många bra poänger fram. Och Helsingfors stadsstyrelseordförande Jan Vapaavuori hade många bra kommentarer och övertygade mig fullständigt över att Sibbo behövs i huvustaden. Men däremot gavs det inte en enda orsak varför Sibbo skulle ha nytta eller behov av att inkorporeras av Helsingfors. Tvärtom.



Som också statssekreterare Stefan Wallin, som satt i panelen, påpekade så måste även Sibbo utveckla situationen. Det är också bra. Men låt då också kommunens beslutsfattare göra det enligt sina egna intressen och behov och inte på Stora Stygga Vargens villkor!



(övriga i panelen var Borgå stadsstyrelseordförande Per-Håkan Slotte och Sibbo kommunstyrelseorförande Christel Liljeström)


No comments: