22 February 2006

RÄDDA ÖSTERSJÖN

På tisdag eftermiddag samlades ett drygt trettiotal hugade miljöintresserade människor för att lyssna till några anföranden om Östersjön. Som inledare fick vi lyssna till miljöminister Jan-Erik Enestam som tog upp det mesta av problematiken kring Östersjön och dess mående. Hans inledning gav en bra blick på vad som står på då det talas så om att Östersjön inte på sikt kommer att överleva. Förutom problem poängterade Enestam att mycket har redan gjorts -även om det finns mycket kvar. Efter anförandet uppstod diskussion om bland annat vad Finland och framförallt miljlministeriet tänkt gröra för östersjön under Finlands EU ordförandeskap. Podiet övertogs därefter av Axel Alm, marin- och miljöbiolog, som gav en mycket intressant blick på vad som egentligen sker där nere under havsytan. Han visade bilder och gav konkreta förklaringar på det som ministern tidigare talat om. Problemen blev väldigt klara och förståeliga, och det fanns nog knappast någon som efter detta tvivlade på att Östersjön tampas med tunga och omfattande ekologiska problem. Han gav också bra tips om vad vi alla kan göra för att skydda havet, så nu kan vi alla anstränga oss litet! Mera om det finns på webbsidan www.martha.fi/ostersjon. Efter Axel stegade John Eriksson, professor i zoologi, upp med bestämda steg. Han visade på problem i samhället som leder till att vattendragen får lida. Han påpekade att småsaker inte skall blandas in in debatten om de största bovarna för nedsmutsning. Han konstaterade att största boven är jordbruket, vilket nog efter tillfället kritiserades av en del åhörare.
- Det här skall jag ta lite mera reda på, konstaterade hon.

Erikssons informativa och tankestllande anförande följders av en kaffepaus då man fick litet sträcka på benen och diskutera med övriga deltagare. Pausen avslutades och Minna Boström tog till orda. Hon berättade om Forststyrelsen undervatten inventeringar, vad som görs och vad man har för nytta med det. Även hon hade intressanta kartor och bilder som beskrev hurdant arbete som görs. Seminariet avslutades med Lennart Daléus från Greenpeace i Norden. Han visade videsnuttar och berättade litet om organisationens verksamhet. Han poängterade att de för naturens talan och inte tänker kompromissa på naturens bekostnad. Daléus jobbar nu som generalsekreterare för Greenpeace men var tidigare partiledare för Centerpartiet i Sverige.


Sammantaget var seminariet riktit lyckat och talarna förde fram många budskap. För att vi alla tillsammans skall kunna dra vårt strå till stacken, så skall ni vå Axel Alms praktiska tips:


  1. Häll inte disk- eller tvättvatten i havet

  2. Tvätta och skölj mattorna på land

  3. Använd fosfatfritt tvättmedel

  4. Avstå från vattenklosett, använd istället komposterande toalett

  5. Kissa inte i havet. Utspädd urin är utmärkt gödsel i blomrabatten

  6. Låt bilen och motorbåten vila. Cykla, ro och segla istället.

  7. Ät mera inhemsk fisk

  8. Köp lokalt producerade livsmedel

  9. Gödsla ditt trädgårdsland med hushålsskompost eller uppkrattade alger

  10. Sopa upp askan från strandbrasor så att inte vågorna tar den




No comments: