17 October 2006

Politiska vågskålen.

Det är dags att sätta värderingar i vågskålen; är det viktigare med regionalpolitiska eller sakpolitiska argument? De ekonomiska är ändå inte relevanta, för då förlorar båda sidorna.
Det gäller om Åbo Akademi skall hålla kvar sin verksamhet i Jakobstad, dvs Barnträdgårdslärarutbildningen. Det är inte en helt oviktig fråga, för varken Sfp eller för Åbo Akademi. Båda har dels splittrade led och dels hård lobbning på gång.
Det som är helt klart är att det blir en het potatis i riksdagsvalet - lärar- och barnträdgårdslärar utbildningen nämligen.

På torsdagens ÅA styrelsemöte blir Jakobstad en het potatis.
+ finlandssvensk närvaro tvåspråkiga J:stad
- det akademiska blir lidande
+ ger en puff för att ro iland skeppet YHÅA
- ekonomiskt helt klart olönsamt att hålla kvar undervisningen
+ ÅA personal i Vasa beredda att pendla
- 30% av studerande vill till Vasa
+ Jakobstads stad beredd att satsa och komma emot med bl.a. hyror
- svårt att rekrytera studerande dit


Ja..det blir inte ett lätt beslut på torsdagen.


Nordiskthet har det varit för hela slanten.
Nordiska Centerungdomens förbund (NCF) hade sitt styrelsemöte i Oslo i helgen. Oslo är en så fin stad, men maten där är nu inget strålande. Det diskuterades mycket, och stor tyngdpunkt ligger i planerandet av Toppmötet på Island februari 2007. Vi beslöt också att nominera Alexander Fosse till UNR presidiet, och jag får äran att bli hans ersättare. Det ska bli jätte kul på UNR om en dryg vecka och att därefter få ta del av Nordiska Rådets session. jeejee. Där har vi en äkta modell av hur ungdoms och parlamentarikers samarbetet borde fungera-där har de unga på riktit påverkningsmöjligheter!


mer positivt är att jag igen har kontakt med yttervärlden, då Auria och Sonera med gemensamma krafter fått igång min internet anslutning efter 6 veckors väntan...
Grattis förresten till Miku för det prestigefyllda jobbet som Talman Lipponens riksdagsassisten!

No comments: