29 October 2009

Federalstation Norden

Det kanske är aningen i den radikalare tonen att föreslå en Federalstat Norden, men jag tror ändå att det skulle kunna vara givande att fördjupa samarbetet i Norden. Det finns mycket som vi kunde gynnas av, om vi hade liknande system. Allting går självfallet inte att göra på samma sätt och ska inte heller, men en viss överstatlighet i samarbetet skulle kunna vara gynsamt.

Ungdomens Nordiska Råd föreslår också att norden borde ta aktivare ställning i olika utrikespolitiska frågor och nordiska rådets session tyckte också att vi borde fördjupa försvarspolitiskt samarbete. Norden kunde ha en gemensam och enad röst i G20 summit, som ett exempel. Och en enad röst i vissa EU frågor. Koordinering av implementering av både EU lagstiftning och nationella lagar, så att inte nya gränshinder uppstår är nödvändigt. Svenska riksdagsladamoten Johan Linander (c) föreslog i debatten på NR sessionen i Stockholm att alla departement (ministerier) skulle ha en tjänsteman som är ansvarig för att koordinera implementeringen och framförallt av tolkningen av olika lagar i de nordiska länderna. Inte alls en dum idé, trots att jag sådär i vanliga fall inte stöder en tanke att ännu utöka och förstora förvaltningen.

Såhär efter mycket intensiva dagar i Stockholm har jag något av en post-nordiska rådet depis på gång. Det är förbaskat kallt i helsingfors och på nåt sätt känns allt som vardag igen. Men blomman som mina kolleger köpt som gratulation med anledning av presidentvalet piggade väldigt mycket till dagen. I helgen blir det ledigt och skiexpo med vintersemesterplanering. Sedan blir det Europa och kommunalpolitik för hela slanten.

1 comment:

Anonymous said...

Kære Minna,

Jeg deler ikke din entusiasme for et føderalt Norden - løsningen ligger i et styrket, føderalt Europa. Alt andet er en distraktion:

http://emildyred.wordpress.com/2009/10/29/ønsker-vi-virkelig-et-føderalt-norden/

Tillykke med posten som præsident :)

Bh

Emil