28 October 2009

Ungdomsarbetslösheten på Nordiska Rådets agenda!!

250 000 och nästan 30%

Detta är antal unga som är arbetslösa i Norden. Det är något som är fel i samhället och i våra system då en så stor andel av under trettioåringar går utan arbete och då siffran ökat markant i jämförelse med fjolåret. Vi har sedan flera år haft denna situation, som definitivt inte blir bättre av att som strutsen lägga huvudet i sanden. Ungdomsarbetslöshet och utanförskap inverkar på så många områden i samhället att vi helt enkelt inte har råd att låta bli att agera.

Arbetslösheten skapar oro och besvikelse. Den skapar depression och utanförskap.

Ungdomsarbetslösheten är ett samhällsproblem, och vi måste våga se att inte ungdomarna själva kan utgöra lösningen. Det krävs åtgärder för att rätta till problemet från beslutfattare, näringslivet och utbildningsenheterna. Åtgärder som ger unga människor förutsättningar att stå på egna ben. Vi måste ingripa nu genast men också göra preventiva åtgärder för att på sikt undvika motsvarande läge. Som nordiska politiker måste vi öppna ögonen för alla de förslag på lösningar som finns i Norden, och våga pröva nya vägar. Det är så vi kan bli starkare genom det nordiska samarbetet.

Vissa åtgärder vill jag ändå peka på, som jag anser är viktiga. I förebyggande syfte måste vi utveckla och öka studenternas studiehandledning och karriärvägledning – för det är få 16-åringar som automatiskt av sig själv vet precis vad de vill göra resten av sitt liv.

Ett annat problemområde är att utbildningar och arbetsmarkandens behov inte möter varandra. Den trenden kan och bör brytas! Det är inte alltid politikerna som har lösningarna, men det krävs ofta politiska beslut för att hejda samhällsutvecklingen när den så tydligt går åt fel håll som den gör i fråga om ungdomsarbetslösheten.

Ett av de nordiska länderna skiljer sig dock markant från de andra. Danmark. De danska beslutsfattarna har gjort målmedvetna satsningar under flere år som har lett till att statistiken visar helt andra siffror för Danmark. Nordiska samarbetet handlar inte enbart om att lösa problem mellan varandra utan också om att ta lärdom där den andra lyckats väl. Därför hoppas jag att Nordiska Rådet tar problemet på allvar och lägger det på sin agenda!

No comments: