23 November 2009

Åland till Sverige?

I samband med diskussion om svenskan i Finland har också debatt om ÅLand uppstått. Imorgon röstar Ålands lagting om Lissabonfördraget. Vad som sker juridiskt med Åland ifall majoriteten i lagtinget röstar skulle vara intressant att se, men jag hoppas verkligen att de inte gör det. Lissabonfördraget är bra och nödvändigt för EU och implementeras oberoende av Åland.

Däremot förstår jag nog debatten om egen MEP för Åland - visst ville vi Finlandssvenskar också ha en egen parlamentariker, och lyckligtvis fick vi en verkligt strålande en i Calle Haglund. Men Åländska Centerns utspel om att åland borde orientera sig mot Sverige tycker jag enbart är löjligt. Jag kan dels inte se att Sverige har intresse att ge upp en plats i EU parlamentet till förmån för Åland eller att Sverige överlag har vilja att ta över Åländsk intressebevakning.

Sedan är det en annan sak att diskussionen om vart Åland borde höra- sverige eller finland, har varit direkt osmaklig. Men utspelet handlar knappast om det överhuvudtaget, utan om populistiskt utspel.

No comments: