07 March 2008

Liberala Studentklubben

LSK har haft en framgångsrik start på sin verksamhet. Man började med att komma in i nationell media om sitt grundande och sedan bara fortsatte man på samma våg. Nu senast gjorde man ett uttalande om innovationsuniversitet och studentrepresentanter i högskolornas styrande organ.

LSK jobbar också väldigt hårt för att etablera verksamhet på olika ställen. Man har traditionellt sett varit stark vid Åbo Akademi, förut relativt stark vid Hanken och trots sin litenhet har man haft bra verksamhet i Vasa.

Också HBL noterade LSK:s start - en liknelse med Mittenförbundet gör Björn Månsson i ett ledarstick i förra helgens tidning.



Här uttalandet i sin korthet på internytt.

Innovationsuniversitetet får kritik

06.03.2008 10.31 De politiska studentförbunden kritiserar planerna på att grunda innovationsuniversitetet i form av en stiftelse.

Innovationsuniversitetet bildas genom en sammanslagning av Helsingfors finska handelshögskolan, Konstindustriella högskolan och Tekniska högskolan.

Universitetet skulle verka i form av en stiftelse och ha en styrelse bestående av utomstående representanter. Det här skulle leda till att styrelsen saknar studentrepresentanter, vilket studentförbunden kritiserar.

Studentförbunden kräver också att innovationsuniversitetets bokslut och största donatorer ska vara offentliga.

Det är de grönas, socialdemokraternas, vänsterförbundets, centerns och sfp:s studentförbund som ligger bakom skrivelsen.



Mittenförbundet
i ny tappning
Publicerad: 01/03 20:13 ›uppdaterad: 01/03 20:30

Då vänstern var som aktivast också i den finlandssvenska skolungdoms- och studentvärlden i början av sjuttiotalet gjorde sfp ett skickligt motdrag.

Mittenförbundet grundades som ett liberalt, progressivt, delvis rentav radikalt men dock borgerligt alternativ på vänsterkanten inom den breda sfp-ramen. Avsikten var uttryckligen att möta vänstern om inte på dess villkor, så inte heller med helt konventionella borgerliga förtecken.

Det lyckades. Många påverkare i dag var i tiderna "mitteniter", såsom Peter Backa, Eva Biaudet, Roger Broo, Michael Franck. Mikael Ingberg, Olav Jern, Jussi Laitinen, P-E Persson, Leif Rex, Peter Stenlund, Barbro Teir, Astrid Thors, Ulla-Maj Wideroos, Kristina Wikberg och Folke Öhman.

Mittenförbundet dog tyvärr sotdöden då skolungdoms- och studentvärlden på åttiotalet mer eller mindre "avpolitiserades".

Nu har det återuppstått, i ny tappning. Liberala Studentklubben (LSK), med halvsekelgamla anor vid Åbo Akademi, har etablerat sig även i andra hög- och yrkeshögskolor, och konstituerade sig för ett par veckor sedan som riksomfattande.

Det politiska behovet och den sociala beställningen, "marknadsnischen", är uppenbara. Även den finlandssvenska högskole- och yrkeshögskolestrukturen är satt under starkt reformtryck, och det behövs någon som ger de svenska studerandena en röst.

Som LSK självt uppger: det behövs ett liberalt studentförbund "som ser större helheter, förstår de regionala särbehoven och kan se och presentera helhetslösningar".

Som av formuleringen framgår, handlar det om en delikat balansgång. Lycka till, LSK, med den ambitiösa uppgiften - som rektorer och politiker hittills gått bet på ...



BJÖRN MÅNSSON

No comments: