10 March 2008

Väyrynen ute och cyklar

Anmälning till SU:s kongress har börjat. På bara några minuter har vi fått ett tiotal anmälda på facebook! :) Man kan anmäla sig här och få mera information på på kongressens hemsida

I förra veckan har utrikeshandels- och biståndsminister Paavo Väyrynen uttalat sig om att det skulle vara bättre för finland att satsa på ett så kallat "Gastarbeiter-system" dvs gästarbetare, framom arbetskraftsinvandring som permanent stannar i landet. På vilke sätt skulle detta gynna oss bättre, Väyrynen? Jag kan inte överhuvudtaget förstå det sättet att tänka. Kom hit, men stanna nu för guds skulle inte längre än vad vi gynnas mest av. Sen är ni välkomna att åka hem igen.

Skulle det inte vara mer logiskt att sikta på att arbetskraftsinvandrare stannar. Bättre att investera ordentligt i dem som kommer för att få dem integrerade i vårt samhälle och skapa en växelverkan mellan invandrare och vad man på finska kallar för kantaasutus. Dvs dem som redan bor här. (Finskan är så mycket mer beskrivande, så ibland måste man ta till hjälp av det språket). Det är klart att det alltid kommer att finnas en viss rörlighet av arbetskraft - och bra så. Men vi ska väl inte färdigt ställa oss in på att dom som kommer nu säkert inte ska stanna här. Nej, istället borde vi bli bättre på att erkänna examina utförda i andra länder så att de som kommer hit också har goda möjligheter att få arbete. Dessutom ska vi ha bra språkstöd åt dem som kommer, så att man kan få jobb inom alla sektorer. Också där det behövs språkkunskaper! Det borde vi satsa på istället för kortfristiga tillfälliga arbetare.

No comments: