11 March 2008

Varför vänta med bostadsbidragsreform?

Vasa Övningsskola har satt igång ett intressant projekt - tvåspråkig utbildning. Eleverna får undervisning på både finska och svenska med målet att lära sig bättre finska. De har redan nu ett projekt med engelskan som de säger att har gett bra resultat så nu har man satt igång med motsvarande på finska. Det är ett gott initiativ tycker jag och hoppas att det finns mycket intresse för programmet. För oberoende av vad det är för ett språk man lär sig - så är det nyttigt. Olika språk på olika sätt naturligtvis men det viktigaste med språk är nog att man utökar sin försåelse för mycket annat på samma gång - inte endast språkinlärningen. Detta är kanske något man borde fundera på i också finskspråkiga skolor..?

Sfp har enligt de senaste mätningarna (i HeSa) gått upp 0,1%. Bra så :) Enligt dagens hesari så är väljare mer och mer osäkra på vilket parti de ska välja - de är inte bundna till ett och samma parti på samma sätt som man var förut. Det ställer mera krav på oss politiker. Och mera möjligheter på samma gång. Så det gäller att göra sitt bästa, visa framfötterna och för vår del satsa på det liberala. Då har vi möjligheten till en helt ny väljar skara. För det facto ÄR vi det enda riktit liberala alternativet. Det är också en av orsakerna till att LSK fått sådan framgång, man har kommit med ett öppensinnat och liberalt alternativ till högskolepolitiken. Detsamma ska synas i vår och sfp:s politik - vi är liberala.

Till det liberala hör också att man inte ska göra skillnad på hetero- homo- eller andra sexuella inriktningar. Inte "ens" när det kommer till att ansöka om bostadsbidrag. I dagensläge gör FPA stor skillnad på vilken sexuell läggning man har - och beroende på det får man som t.ex. studerande sitt bostadsbidrag. För är man en man och kvinna och delar lägenhet, ja då är man nog i ett sexuellt förhållande. Är man man och man eller kvinna och kvinna så kan man ju inte göra det. Dessutom utgår man ifrån att om man bor i hop och de facto ÄR i ett förhållande, så då har man gemensam ekonomi och då kan man nog inte få bostdasbidrag om den ena av personerna förtjänar mer än "tillåtet". Snacka om att uppmuntra till arbete....

Detta har man nu i regeringsprogrammet och i ministerarbetsgruppen lovat att åtgärda. Trots att vår egen minister Stefan Wallin föreslagit detta så har det röstats ner av andra ministrar. Hur man lyckats med det konststycket så förstår jag inte. Det handlar om en flugskits storlek i hela budgetramarna så det borde int vara några problem med hela historien. Och alla borde ju ha varit överens. Så varför inte ta in det då utan vänta till budgetförhandlingarna i augusti?

No comments: