28 December 2009

Litar du på regeringen?

En undersökning som Svenska Yles Nyheter gjort visar att en stor del av finlandssvenskarna inte litar på regeringen Vanhanen II. Visst är det oroväckande att en så stor del av en befolkningsgrupp är totalt missnöjda med landets regering. Men seriöst - är det någon som är förvånad? De enda i regeringen som verkligen jobbat för svenska frågor, eller snarare motarbetat galna förslag från de två stora regeringspartierna som skulle dra mattan undan finladnssvenska befolkningen, är SFP:s Steffi Wallin och Astrid Thors. Och ibland har någon annan minister pipit i nåt hörn, men oftast bara varit de tysta medlöpare.

Vanhanen har meddelat att han inte kandiderar för omval i partiordförandevalet vilket i praktiken betyder att vi har en ny statsminister på våren. Jag hoppas verkligen att det inte blir Mari Kivinimi, som åtminstone ännu inte meddelat om hon tänkt kandidera eller inte. Men å andra sidan vet jag inte riktigt vem som skulle ta över rodret? Bland ministrarna kanske Paula Lehtomäki? Då kunde t.ex. Mirja Vehkaperä, riksdagsledamot bli vice ordförande och få Lehtomäkis ministerportfölj? Eller kanske Anneli Jäätteenmäki gör comeback? Blir spännande att se i juni.

Men obereonde så skulle jag säga att det största misstroende bland finlandssvenskarna inte är gentemot hela regeringen utan på grund av en del avgörande beslut som denna regering har tagit. Så den lotten och ansvaret för missförtroendet i regeringen faller mycket tydligt på centern och samlingspartiet.

No comments: