12 March 2006

Politik finns i skolan -eller finns den?

Svensk Ungdom skrev en insändare här om veckan om att politikfostran borde införas i skolan. Vi hänvisade till att unga i dagens läge borde beredas större grogrund för att delta i samhällsdebatten. Det är också sällan som man på riktit tar sig an och presenterar de politiska partierna och deras budskap åt våra elever -trots att de läser samhällskunskap enligt läroplanen och -böckerna.

Svar på insädaren får vi av bland annat tidningen Lärarens cehfredaktör i en ledare han skriver i Finladns svenska lärarföbunds egna medlemstidning. Bland annat så här skriver Calle Rusk i Läraren:
"Politiken finns redan i skolan och den tar sig uttryck bl.a. i krav om nedskärningar och i vissa extrema fall i hot om permitteringar av undervisningspersonalen. Politiken ses också i form av överstora undervisningsgrupper och nedslitna skolbyggnader. Politiken ligger också bakom indragningar av eller sammanslagningar av skolor."

Javisst, han har fullständigt rätt. Men det kallas för kommunalpolitik.
Det är klar att kommunalpolitiken och rikspolitiken påverkar skolorna, precis som det påverkar alla andra hörn av samället. Calle har missat vår poäng. Vi vill att skolorna skall ge de politiska partierna en chans att komma in i skolan och presentera sina tankar för eleverna. Till historie- och samhällsundervisningen hör också en presentation av vårt samhälle. Politiken, politiker och partierna ÄR vårt samhälle. Inte ensamt och enbart, men en del av samhället.

Så budskapet kvarstår.
Bered eleverna inför samhällspolitisk debatt !

2 comments:

Fredrik said...

Helt rätt Minna. Det visar enligt mig på en ganska kortsynt inställning av en chefredaktör för en tidning riktad till lärare att sprida dylika åsikter som endast skapar ökat politikerförakt.
Naturligtvis har han rätt i att politiken besluter om verksamhetsförutsättningarna för skolor och läraren. Men det vore väl i hans intresse att ungdomarna intresserar sig av politik. Det är ju ungdomarna som har erfarenhet av dagens skolvärld och t.ex. kan intyga om att det inte idag kan vara så att man är 40 elever i klassrummet fastän man var det på 50-talet då många av dagens kommunalpolitiker gick i småskolan.

Hoppas han får ett svar!

Minna Lindberg said...

ja, exakt. Dessutom råkar jag känna chefredaktören ifråga och har uppfattat honom som en sympatisk och synnerligen skarp kille. Men åsikten om politiken till skolan van närmer oskarp. Fast i övrigt har vi fått väldigt bra respons, vilket jag tycker att är kul. :)