18 May 2006

Ungdomar mår sämre?

Igår, onsdag var en av de större inrikesnyheterna att depressions mediciner skrivs ut åt unga allt mer idag än tidigare. Mår unga sämre idag än innan eller är man bättre på att söka hjälp då man verkigen behöver det? Jag tror på det senare, och ju mer vi visar att det är okay att prata med någon för att själv må bättre. Därför utbildas ju läkare av olika slag.

Därför tycker jag att stycket i SU:s utbildningspolitiskam program, som antogs på kongressen i maj, om skolhälsovårdare och annan elevvårdspersonal är av yttersta vikt. En elev skall när som helst under skoldagen kunna söka sig till elevvården, vare sig det gäller tandvärk, huvudvärk eller självärk. Det skall finnas rimligt antal skolpsyaktrar som antingen finns i elevvårdsutrymmen eller i närheten av skolan. Också elever i grundläggande utbldningens lägre årskurser skall få gå till psykologen, och helst borde de gå regelbundet. Det är så mycket lättare att kontakta någon som man redan en gång sett än nåt som står för ett namn på ett papper. Det är inte skam för ungdomar eller någon annan heller, att gå till en psykolog. Det är inte heller "de galna som går omkring med motorsåg och hotar folk" (för att citera en kommentar från ett förbundsstyrelsemöte) som behöver gå till skolpsykologen -de är alla helt vanliga döda som vem som helst!

Släpp psykologerna och eleverna fria.
Det är samhällets skyldighet att erbjuda hjälp åt ungdomarna.



För den som är intresserad kan också nämnas att Pohjola-Nordens ungdomsförbund söker en organisationssekreterare. Mera info av Timo Salmi (gen.sek.) eller www.pnu.fi

No comments: