18 July 2007

Dag två: mänskliga rättigheter. Torture outsourcing!

Efter en väldigt intesiv dag ser jag fram emot att snart ta en paus i poolen och sedan mingla på Young Democrats of Americas och IFLRY:s mottagning här i största hotellet i hela delstaten Texas.

Idag har tyngdpunkten legat på människorätts frågor och situationen i olika länder. Vi började med en telefonkonferens med liberala studentorganisationen i Venezuela och liberala ungdomsförbundet i Cuba. Till USA:s ambassad hade det samlats kring 50 personer från olika delar från Kuba för att "träffa" oss. Framför allt diskussionen med Kubanerna var givande, där de berättade om hur man uteslutits från universitetet (och inte bara tillfälligt utan uteslutits från all möjlighet till utbildning!) på grund av att dessa personer har varit antingen religiöst eller politiskt aktiva. En verklighet som är svår att föreställa sig! Många av de aktiva har suttit flere gånger i fängelse och alla de som kom riskerade att få ta en tur till finkan bara för att de 1) besökte USA:s ambassad och 2) deltog i politisk aktivitet. jag undrar verkligen hur det är att bo i ett land som Kuba och konstant måsta vara livrädd för regeringen!

Vi fick också höra ett tal av Juana Musa som var Advocacy Director for Human Rights and International Justice för Amnesty International som berättade om deras arbete. Mycket handlade det om hur Bush admninistrationen har definierat tortyr till så smalt fält att nästan ingenting kan räknas som tortyr. Att tvingas stå stilla i flere timmar kan ju inte vara tortyr, enligt en senator. " I stand 10 hours a day at my work, that's not torture". Hon pratade också om så kallad outsourcing torture, där CIA agenter och andra tillfångatar personer och utsätter dem för grym tortyr, men man ser till att det sker utomlands och därför gäller inte amerikanska lagar.

På eftermiddagen hade vi också andra intressanta talare och diskussioner, men mer om dem senare. För nu en snabbis till poolen och sedan reseption och mingel. :)

YDA:s kongressblogg finns här!
Bilder finns på mats blogg, det är han som sköter det dokumenterandet :)

No comments: