04 July 2007

Snus och homofobi

I idagens TV nytt diskuteras snus. SU anses ge fel signal åt våra ungdomar då vi flaggar för en legalisering av snus. Det är sagt i tv nytt och nu också här: vi uppmanar ingen att börja använda snus. MEN vi vill ändå att snuset ska legaliseras i hela EU eftrsom vi anser att det är inkonsekvent att unionen att förbjuda snus men inte t.ex. andra tobaksprodkuter. Dessutom är det dumt då finländarna köper snus i sverige och betalar skattepengarna dit. Ta hit varan istälet. Nåjo, tv-nytt inslaget finns här. snusinslaget på slutet av sändningen.


Sedan vår insändare som vi knepade ihop på lunchen med Anders. Vi är båda trötta på homofober och andra som inte kan tänka utanför sin egen lilla box. Det finns människor som gång på gång klagar på att de kallas för trångsynta och gammalmodiga för att de följer bibelns rättesnöre. Nå, man kan ju konstatera att deras (senast Dan Berlin i VBL den 26.6) sätt se ett samband med t.ex. ökad nätpedofili och homosexuellas rättigheter att adoptera barn. FÖr guds (!) skull, det här om något är kränkande! och påvisar att man verkligen har en trångsynt människo- och värdlssyn! Så här blev det.


Adoptionsfrågan
En konsekvent slutsats med respekt för familjemångfald

Sfp:s partidagsbeslut om samkönade pars möjlighet att prövas som adoptionsföräldrar har skapat ytterligare debatt på Vbl:s insändarsidor. Många uppfattar beslutet som kontroversiellt och därför är det okej att frågan diskuteras, dock vill vi att argumentationen är saklig. Att som Dan Bertlin (26.6) blanda ihop adoptionsfrågan med nätpedofili och övriga sexualbrott är osmakligt, sårande och fullständigt groteskt. Han har anledning att skämmas.

I Finland lever idag redan tusentals barn i så kallade regnbågsfamiljer och undersökningar visar att de mår lika bra som barn som växer upp i andra familjekonstellationer. Varje familj är med sina med- och motgångar unik. Att växa upp med två mammor eller två pappor kan i vissa avseenden vara annorlunda än att växa upp i en traditionell kärnfamilj men det finns ingenting som säger att något av alternativen skulle vara bättre eller sämre. Lyckligtvis håller gamla tiders fördomsfulla villfarelser om samkönade parförhållanden på att luckras upp och förhoppningsvis försvinna. Det är mot bakgrunden av reella fakta och människors rätt till likabehandling ‑ inte sjuka paralleller till det sexuella våld som beskrivs i berättelsen om Sodom och Gomorra - som SU och Sfp bygger sin familjepolitik. Om somliga väljare hotar med att svika Sfp av den här orsaken är det beklagligt men vi tycker inte deras snäva definition på familjen ska få stå i vägen för andra människors - både barnens och deras homo- eller bisexuella föräldrars - rätt till respekt, trygghet och familjeliv.

Peter Östmans (14.6) och Bjarne Boijes (27.6) beskyllningar om Sfp:s linje- och konturlöshet i den här frågan är krystade. Sfp:s ställningstagande står helt i linje med partiets liberala syn på den moderna människan och dessutom med vår uppfattning om Kristus värderingar, till vilka kristdemokraterna inte har något tolkningsföreträde. Beslutet baserar sig på partidagsmajoritetens uttalade vilja - vilket vi anser är en god demokratisk praxis som vi trodde var ganska allmänt omfattad. Man undrar vad Bjarne Boije tror det är för auktoritärt beläte som i partiet skulle sitta och diktera vilka motioner partidagsledamöterna får omfatta eller ej. Att samkönade par ska ha möjlighet till intern adoption är för övrigt en åsikt som, enligt Setas av Taloustutkimus i maj utförda undersökning, omfattas av 80 % av Finlands befolkning.


Minna Lindberg
Förbundsordförande, Svensk Ungdom

Anders Huldén
SU i Åbo

No comments: