07 August 2007

Finland borde vara med i Darfur

Det är nu bara ganska enkelt: vi ska delta i darfur operationen som leds av FN. Det är ett svepskel som man kommit med från regeringes håll om att det inte finns "ekonomiska resurser", men det finns nog ekonomiska resurser att kalla in en masa killar att komma dit och lära sig bli mogna, vuxna män. Nej, istället borde man kunna allokera pengar dit som det verkligen behövs - till internationella uppdrag tillsammans med Nordic Battle Group, FN och NATO. Så, jag ser fram emot regeringens säkerhetspolitiska redogörelse och hur man ser på ett medlemskap i Nato där (citat från regeringsprogrammet: "En ansökan om medlemskap i alliansen kommer att kvarstå som en möjlighet inom Finlands säkerhets- och försvarspolitik också i fortsättningen".)

Här också ett pressis som gavs ut idag från SU.



Svensk Ungdom: Finland måste ta sitt internationella ansvar i Darfur


Omvärlden har redan länge stått och sett på folkmorden och civila människors rop på hjälp i Darfur. Då FN nu äntligen enats om att världen måste ingripa i Darfur så är det Finlands skyldighet att vara med.

- Det är vårt internationella ansvar att delta i operationen, säger Minna Lindberg, Svensk Ungdoms förbundsordförande.
Vi har kunnig militär personal och lång erfarenhet av tidigare fredsbevarande uppdrag.

- Att endast skylla på att ekonomiska resurser inte finns är att sticka huvudet i sanden. Det här handlar enbart om vilja och om Finland ska vara med och ta ett globalt ansvar säger SU-ordföranden Lindberg.

Flera hundratusen människor har redan dött i Darfur samtidigt som två miljoner har tvingats på flykt. Då har världen inte råd med att länder som Finland nu säger nej tack.

- Vem tycker de finländska politiker som nu säger nej till en insats i Darfur att borde ingripa där? Det får inte vara så att det åter igen är USA som vi tvingas ropa på säger Svensk Ungdoms förbundssekreterare Mats Löfström.
En fredsbevarande insats gör skillnad. Trots stora utmaningar med fredsbevarande insatser så är Kosovo ett lysande exempel på då man lyckats stoppa ett folkmord då omvärlden ingripit.

No comments: