29 February 2008

Kosovo och kommunparlament

Nu är det brottom. Jag borde vara om ungefär 1 minut i Vikingline terminalen för att delta i SFP i Nylands kommunparlament. Tyvärr är det litet hektiskt just nu så jag måste missa början av minister Thors inlägg...

Kommunparlamentet är ett slag av utbildning och get to gethere inför kommunavalet i den nyländska kretsen. Vi är ett gäng på 10 SU:are som åker iväg till stockholm med resten av båten fylld av Sfp:are :) I stockholm ska vi också luncha med CUF:s ordförande Magnus Andersson. Det ska bli kul att träffa honom igen och höra vad som är på g i centern och den svenska politiken.


Igår var jag på ett diskussiontillfälle om Kosovos framtid där Elisabeth Nauclér och Elisabeth Rehn talade och ledare för kvällen var Yrsa Grüne. Ett mycket gemytligt tillfälle där ändå svåra frågor diskuterades och dryftades. Men mest förvånad blev jag nog av den mängden invandrare från balkan - som alla talade svenska! De är absolut en resurs som vi måste ta vara på!

UNder kvällen tog Elisabeth i kvadrat upp flere problem men ett av de kanske viktigaste var hur man nu ska hantera situationen med dels Serbien och dels Bosnien samt hela regionens utmaningar och problem. De hemskeheter som skedde under kriget är inte glömda eller förlåtna och därför är det viktigt att också Kosovo tar del av efterarbetet för att föra krigsförbrytare som Mladic t.ex. inför rätta. Ett arbete som är oerhört viktigt för de som är offer för dessa brott mot mänskliga rättigheter som gjordes där. Och som är viktigt för att man ska kunna lägga dessa bakom sig och se på en ljusare framtid i ett självständigt Kosovo- med frid i grannarna.

Rehn lyfte också upp frågan med Bosnien. det är ett fascinerande land men med mycket komplicerad förvaltning och ledning. Hur ska EU och resten av Europa behandla dessa länder för att kunna gå vidare i utvecklingen.

En annan aspekt på hela självständigheten lyfte nauclér upp, nämligen vilka länder är egentligen längre självständiga? Det handlar om att ha en viss suveränitet men man är ändå beroende av sin omgivning och andra länder, att man nog inte längre kan vara riktit självständig i ordets rätta bemärkelse. Det som ändå är vitkigt att se är att deifinitionen på en självständig stat är att man har ett territorium, ett folk och en ledning. Och för att Kosovo ska kunna fungera som en egen stat måste de få tillbaka sitt terrirotirum av det internationella safundet som nu just håller i trådarna där. Nu FN i framtiden EU, kanske Nato? Frågan är också, hur ska FN ge över styrpinnarna till EU? Det finns ingen plan på detta "Det är så typiskt FN" konstaterade Lillan Rehn.

Det finns många frågor som inte är lösta och som tar tid att hitta lösningar eller förbättringar till i både Kosovo och resten av Balkan. Men jag tror på Lillan då hon sa "men det blir nog bra ska ni se" :)

No comments: