11 February 2008

LSK är grundat!

Historien är nu ett faktum

SU:s nya högskolepoltiska organisation Förbundet Liberala studentklubben är grundad. Ett projekt som redan länge planerats och bearbetats har äntligen rotts iland. Åtminstone etapp ett. Förbundet har grundats och det finns en officiellt styrelse. Skeppet styrs av den nya ordförande för förbundet; Otto Andersson.

De lokalavadelningar LSK, liberala studentklubben, som finns i Vasa, Helsingfors och vid Åbo Akademi fortsätter att existera och jobba vidare som förut. Och i tillägg till dem finns det en centralorganisation, som fungerar under Svensk Ungdom, som samlar högskolestuderande och LSK aktiva från alla olika orter och sektorer.

Det faktum att både medier och andra intresserat sig för grundandet av detta förbunde påvisar att det finns ett behov för en stark, liberal, svenskrpåkig högskolepolitisk aktör. En opinionsbildare i högkoslepolitiska frågor. Många är de aktuella politiska frågorna på agendan just nu; förnyelse av universitetslagen, studiestöds- och bostadsbidragsfrågor, samordning av högskoleväsendet, dualmodellens fortsatta vara eller inte vara. Och hur mycket som helst mera. Allt detta kommer Förbundet LSK att ta ställning till och fortsättnignsvis bevaka. De kommer också att finnas med i beslutsfattande i både Finlands Studentkårers Förbund (SYL) och SAMOK, intressebevakarorganisationen för yrkeshögskolestuderande. De lokala LSK klubbarna sköter i fortsättningen också som hittills, nomineringen av kandidater till högskolarnas fullmäktige- och delegationsval.

Det var en historisk dag på fredagen då förbundet officiellt grundades. Och jag ser fram emot att jobba med Otto och resten av styrelsen.

No comments: