19 April 2008

Nu har det satt igång :)

Första dagen av kongressen gick galant. Partiorddförande Stefan Wallinn höll en hälsning och sedan var det fritt fram för SU:arna att grilla honom på aktuella politiska frågor. Det kom allt mellan kärnkraft och kårobligatorium och litet till. En utomrodentig möjlgihet för SU:are att känna på pulsen på sin partiordförande och det var kul att så många nya också tog chansen och ställde frågor.

Sedan var det dags för Henrik Lax, Mikaela Nylander och Ole Norrback att diskutera säkerhetspolitik i Östersjöregionen. Senare under kvällen kom Gunvor Kronman med en hälsning till cocktailen och pratade om säkerhet ur ett annat perspektiv - bistånd och global säkerhet.

Henrik, Mikaela och Ole var inte överens i bl.a. Nato frågan. Ingen av dem var dock beredda att ge avkall på den allmänna värnplikten. Mikaela Nylander sade något som jag också tyker är oerhört viktigt, gällande civiltjänstgöringen. Det skulle vara ändamålsneligt att utveckla tjänstgöringen så att det blir meningsfull tid i den ugnas liv som utför den samhällsplikten. Den ska vara meningsfull både för individen själv men också gynna samhället i stort. Sådan utbildning skulle vara t.ex. att man ubildas i krishantering och naturkatastrofer. Det skulle kunna finnas en oljebekämpningsberedskap och andra olyckor. Det är en viktig del av hela säkerhetspolitiska diskussionen.

För vår del blir det alltid också en diskussion om Ryssland då vi snackar säkerhetspoltitik. Henrik Lax var tydlig i sitt svar om att Ryssland inte borde bli medlem i Europeiska unionen och inte heller har förutsättnignarna för det på en lång tid.

Själv blev jag under debatten också mer övertygad över att skulle vara slugt av finland att söka om Nato medlemskap. Det finns för och nack delar - det finns det alltid. Men jag tror att förldearna väger tyngre,nämligen att vi ska vara med och fatta beslut som berör oss. Ole gjorde en ganska bra jämförelse då det diskuterades FN och varöfr inte istället satsa på det. Nämligen att Finland är med och fattar beslut om vad FNs säkerhesråd ska göra 2 gånger på 40 år medan om vi blir medlemmar i nato så är vi med och fattar alla beslut. En stor, relevant skillnad. För det är dumt att låta Kina och andra fatta beslut i FNs säkerhetsråd om vad vi ska göra. Istället ska vi påverka där vi kan!


Under kvällen kom som sagt också Gunvor Kronman, direkt från Mocamque, för att adressera till kongresscocktailen. Hon pratade mycket om bistånd och problematiken kring att inte länderna är stabila och okorrumperade men samtidigt om behovet av stöd i dessa länder. Problemet är ju att om dessa länder inte skulle vara i behov av bistånd om de inte var korrumperade och ostabila. Självfallet ska också företagsamhet och "själv till självhälp" stödas och uppmuntras. Och prioriteras till en del, men det får inte helt ersätta biståndet. Dessutom har Finland bundit sig till att höja sitt bistånd till 0,7 till år 2010. Det måste vi absolut hålla fast vid!!

No comments: