14 April 2008

Utländska examen borde vara lika värda i Finland!

Insändare i söndagens HBL.


Det är oacceptabelt att vi i Finland ännu på 2000-talet inte kommit ifrån våra fördomar om att den enda utbildningen av värde ges i vårt eget land. I olika etapper har vi i dagstidningar under de senaste månaderna igen fått ta del av de problem de filippinska sjukskötare som kommer till Finland i hopp om att få jobb stöter på. Deras utbildning duger inte åt oss. Hur länge tror vi att vi kan hålla på med sådana fasoner?

Inom många branscher finns det ett stort behov av arbetskraft med både finländsk och utländsk utbildning. Vi har inte råd att vara petiga med vilket språk examensstämpeln har eller på vilket språk själva studierna har gjorts. Vi har all orsak att med öppna armar välkomna den arbetskraft som är intresserad av att komma till Finland. Naturligtvis måste man i de flesta yrken kunna kundens språk. Speciellt viktigt är det självfallet inom exempelvis vårdyrket som är en bransch med skriande brist på personal. Då är det viktigare att satsa på språkundervisning för dem som inte har utbildning på svenska eller finska – än att hålla kvar byråkratiska regelverk som förhindrar utvecklingen av vårt land. Det system vi i dagens läge har för att validera utländska examina måste bli smidigare och öppnare för att vi i framtiden ska kunna garantera att det finns arbetskraft och att deras kompetens tas tillvara.

Visst vet även jag att det finns utbildningar som inte har samma standard i alla länder och att man i viss mån måste komplettera sin utbildning man fått på annat ställe för att få den kompetens som krävs för jobb i vårt land. Men det får inte heller vara så, att man exempelvis utbildar sig till skidlärare i Österrike men får inte undervisa i Finland – trots att innehållet i utbildningen är så gott som densamma. Kvaliteten tummar man inte heller på i någondera av länderna, men ändå lyckas detta inte. Samma problem finns inom många branscher, där vi verkligen har brist på arbetskraft. Nyckelordet är alltså flexibilitet.

Det står klart för oss alla att inom en relativt kort tidsperiod kommer de stora årskullarna att gå i pension. Då måste det finnas människor kvar på arbetsmarknaden, med finländsk eller utländsk examen. Hela vår arbetsmarknad ska vara öppen för arbetskraft från andra länder -öppen för såväl direktörer, lärare, städare eller tjänstemän. Vi finländare skall också vara beredda på att skola om oss om det behövs och vi ska vara beredda att acceptera en samhällsförändring där arbetskraften inte nödvändigtvis är infödd finländare eller har fått sin utbildning här.

För att inte gräva gropen för oss själva så måste vi lätta på byråkratiska krav och godkänna utländska examina! Genast!

No comments: