10 April 2008

Val i Nepal

Idag hölls det första gången ett öppet val i Nepal på nästan 10 år. Senast folk fick gå till vallokaler var år 1999 och före det var vägen till "demokrati" från 1996 mycket stenig. Nu har man äntligen, efter att skjutit på valdagen två gånger, fått rösta. I valet av kongress och grundlag kommer man att avskaffa monarkin som härskat enväldigt under en lång era, som nog varit fylld av blodbad och kränkande av mänskliga rättigheter. En kort histirisk tillbakablick så kan man då alltså notera att monarkin som härskade enväldigt i Nepal fick en törn då kronprinsen år 1996 sköt först kungen drottningen, sina syskon och sedan sköt han sig själv i huvudet. Eftersom han inte dog så var han de facto ledare av staten i några månader, men låg i koma under hela den tiden. Efter hans död förklarade sig den skjutna kungens bror sig till enväldig härskare och det är fortfarande han som sitter på tronen. Som nu genom demokratisk väg och omröstning ska avsättas.

Nå, det var en kort och onalatysk bakgrund men förhoppningen är alltså att grundlagen ska antas och att parlamentet sedan fortsätter det demokratiska arbetet.

Det som jag tycker är beklagligt om valet är att finska tryckta medier, t.ex. HBL, inte alls noterat detta. Och internytt skriver att valet gått förvånandsvärt lugnt till. Om man läser andra medier som t.ex. BBC får man en helt annan bild. VÅldsamheter i samband med valet har lett till att t.o.m. en person skjutits till döds. En maoistrebell, men likaväl.

Man har också väldigt fåordigt kommetnerat huruvida valet gått rätt till och om det har förekommit valfusk - vilket är det första man kommenterar i t.ex. ryska, ukrainska, vitryska val. Jag har ju inte själv varit på plats, så kan inte orda om det desto mer, men har nog uppgifter om att det inte alls är så frid och fröjd som det verkar. På flere ställen har det inte varit möjligt att rösta och helt praktiskt så är det inte sådär bara att rösta då man bor t.ex.i en bergsby i Himalayas dalar... Kastsystemet lever starkt kvar trots att det är förbjudet. Och frågan är - har man i alla kast haft samma rättigheter att rösta? Har man fått veta om alla valmöjligheter? Jag tror inte...

Resultatet av valet blir intressant, sen när det kommer. Det väntas inte komma ännu på ett par veckor. Det intressanta med valet är också att man röstar först och sedan bestäms vilka personer som finns på partiernas listor. En intressant tolkning av demokratin... Jag själv ska åka till Kathmandu för att fortsätta på ett demokratiprojekt som leds av Demo Finland och som startat för en tid sedan. Vid de tider som vår grupp finlänska ungdomspolitiker anländer dit, borde valresultet vara klart och efterdyningarna lagt sig något. Det ska bli oerhört intressant att höra de ungas reaktioner, kommentarer och erfarenheter. Många röstar ju också för första gången i sitt liv!

Jag har också en god bekant till mig, Csibi Magor, MEP från Rumäninen, som varit i Nepal som internationell valobservatör. Ska ta en kort mejlintervju med honom också, för att höra hans intryck och reaktioner.

No comments: