19 April 2008

Kongressöppningstalet

Kongressdeltagare
Inbjudna gäster
SU:are och vänner

Vi har ett politiskt sett händelserikt SU-år bakom oss. Mycket har hänt sedan vi i Kristinestad röstade fram nya riktlinjer, ny styrelse och ny förbundsledning. Precis som då, har vi nu samlats för att debattera, rösta och framför allt för att ha roligt tillsammans. Samtidigt ger kongressen vägkost åt förbundet för det kommande verksamhetsåret.

SU ska också fortsätta påverka svenska folk partiet på alla plan. Vi som ungdomsförbund vågar ta ställning i frågor och initierar till debatt. Det är vårt uppdrag att diskutera också obekväma frågor och våga vara av annan åsikt. Vi ska kunna tänka högt och brett. Ha nya, annorlunda idéer och föra våra åsikter vidare. Genom att påverka har vi makt. Därmed är vi, och ska fortsätta vara, en maktfaktor både inom Partiet och i Svenskfinland.

Det gångna året har bjudit på utmaningar och möjligheter, förluster men också segrar. Mycket har vi ännu framför oss i form av kommun- och service strukturreformen och andra förvaltningsreformer som är under arbete.

Förluster så som beslutet om annekteringen av sydvästra Sibbo finns färskt kvar i minnet. En annan känsloladdad fråga under året var arbetsmarknadskonflikten – många var vi verkligt oroade över detta lands framtid då TEHY facket beslöt att sjukskötarna marscherar ut ur sjukhusen. Lyckligtvis – för alla inblandade parter - hittades det en lösning som de flesta kunde leva med. En liknande erfarenhet vill jag personligen inte uppleva igen och jag tror att vi lärde oss en läxa. Det behövs en grundlig och principiell diskussion om hur de olika parterna på arbetsmarknaden skall förhandla om lönefrågor och arbetsförutsättninar och om hur vi såväl skall säkerställa en god vård och drägliga arbetsförhållanden för sjukskötare och vårdare i praktiken. Det hjälper inte att tala om rättvis och lika lön om inte något görs i praktiken. SU står för både ord och handling i politiken.

En oroväckande trend som också noterats i bland annat undersökningen ungdomsbarometern är att unga i dagens Finland inte mår bra. Barometern visar på illavarslande siffror som vi måste ta på allvar. Det är vi unga som är framtiden. Och samhället har helt enkelt inte råd att sjabbla bort den. Barometern är ett bevis för att det behövs stödåtgärder i skolan och i hemmet! Det har också ni lyft upp i både motioner och i det politiska programmet. Det är bra! För vem ska stå på de ungas sida, om inte vi själva?

Bästa vänner,
SU lyckades också under året. Vi räddade radio extrem! Med gemensamma krafter ordnade vi demonstrationer i både Vasa, Åbo och Helsingfors. En adress med över tolv tusen namn överräcktes till Rundradions förvaltningsråd (bunten med papper jag överräckte åt Kimmo Sasi var över 15cm hög). Det fungerade som effektiv vägkost för rådets möte. Vi gav också tydligt besked på plakat och i ramsor om vad vi alla tyckte om Jungners planer. Den gången lyckades vi tillsammans med alla aktiva rädda den finlandssvenska ungdomskanalen. Det är så vi ska göra politik – både på barrikaderna och genom aktiva unga politiker i maktens korridorer!

Den allmänna politiska debatten har under den senare tiden betonat både politik och sådant som är politiken närstående. Det vill säga politikerna själva. Det har handlat om både sexuella trakasserier i riksdagen, om publicerade sms av såväl stats- som av dåvarande utrikesminister. För den enas del ledde det som bekant till drastiska åtgärder och nu har vi en ung och fräsch utrikesminister. Det säger sig självt – debatten har ibland handlat mindre om substans och mer om något helt annat. Därför är det dags att vi tar fram de aktuella politiska frågorna. En av de dem är vallagstiftningen. Måhända att det inte låter lika sprittande som att demonstrera för radio x3m – men det handlar om grunden i vår demokrati och om vår fortsatta existens. Det räcker inte med att endast SFP internt diskuterar hur valsystemet ska se ut i framtiden utan debatten måste föras på en bredare front. För det är trots allt en grundlagsenlig reform vilken kräver en diskussion av allmänheten. Förslagen som hittills funnits att ta ställning till har inte varit bra. Vi kan inte acceptera en reform som innebär att en vanlig medborgare inte själv kan räkna ut valresultatet, utan det skulle krävas en dator med särskilda program för att klara den kakan. Det är inte demokrati. En röstspärr på 3 eller 4 procent som föreslagits är inte rättvis mot de mindre partierna utan skulle endast stärka de storas ställning. Vi vill att demokratin ska stärkas, inte försvagas. Därför måste beredningen vara öppen och diskussionen föras bland folket. Grundregeln är att ingen röst skall gå förlorad och att varje väljare skall känna att påverkningsmöjligheten finns.

Bästa SU:are,
Vi har under året fått tillökning i familjen. Det är nämligen så att våra LSK, Liberala Studentklubben lokalavdelningar, har grundat ett nytt, liberalt studentförbund. Förbundet samlar alla LSK:are under samma tak. Förbundet LSK kommer aktiv att ta ställning i högskolepolitiska frågor och bistå SU med sakkunskap om den högskolepolitiska världen. Förbundet har också redan gjort succé i både studentkårs- och studerandekårsval. I höst är det igen dags fortsätta färdas längs segerstigen. Jag önskar det nya förbundet lycka till och ser fram emot att LSK och SU sida vid sida skall vinna nya segrar!

Ända sedan riksdagsvalet förra året har vi jobbat med förberedelser för följande val. Eller egentligen för de två följande valen: Kommunalvalet den 26 oktober detta år och Europaparlamentsvalet sommaren 2009. Båda kan kännas långt borta och visst är det en hel lång solig sommar innan kommunalvalet. Men det är nu vi ska göra det viktigaste jobbet – nämligen att nominera de bästa kandidaterna! SU ska ta och få utrymme på partiets kommunalvalslistor och våra kandidater ska ha egna politiska sloganer och budskap. Det är vi som ska sätta agendan för kommunalvalet 2008! Och för att det ska lyckas måste vi lägga ner tid, energi och massor av arbete på förberedelserna. För bakom varje valseger ligger en hel massa blod, svett och tårar. Men också glädje, vilja och en gnutta fan-anamma. I sommar ska vi synas och höras på lokala marknader, bryggdanser och alla tänkbara evenemang för att förbereda för hösten. Vi ska ge järnet och tillsammans göra ett sjudundrande kommunalval!

Men det är som sagt inte endast kommunalvalet som nalkas. Vi som parti står inför ett viktigt uppdrag under följande år – nämligen att säkra vårt mandat i europaparlamentet. Finland får en plats mindre i parlamentet i och med utvidgningen av unionen och Henrik Lax har meddelat att han inte ställer upp för omval. Det betyder att vi nu är i kandidatnomineringsskedet också för det valet. För att bli vald måste kandidaten kunna engagera finlandssvenskar att rösta – för det är endast genom rösterna som vår kandidat blir vald. Jag tror personligen att Eva Biaudet skulle vara en sån kandidat och jag hoppas att hon ställer upp i Europaparlamentsvalet för Svensk Folkpartiet.


Bästa kongress,
Ni har framför er SU:s nya politiska program. Från att ha varit 1 idépolitiskt och 15 sektorpolitiska program och ställningstaganden har vi nu ett heltäckande politiskt program på 75 sidor. Det är med andra Svensk Ungdom ni har framför er – med alla våra politiska åsikter. I framtiden kommer ni att ha möjlighet att påverka SU:s linje i alla frågor, på alla kongresser och inte endast de sektorprogram som förbundsstyrelsen har framlagt som det varit hittills. Ta alltså vara på den chansen och ta ställning! Det är nu ni har möjligheten att påverka och engagera er i grunden till SU:s politik.

At this point, I would like to welcome our international guests. We have the vice president of European liberal Youth Lymec; Aloys Rigaut and also from Lymec Frédéric de Harven. With both of them I have had the chance to work within LYMEC on different events and issues. I am very glad that both of you are here and I will be looking forward to spend a weekend with you. I also encourage all of you delegates to bravely come and talk with these two liberals. Here you have the chance to get an international perspective on politics. Jag är också glad att Simon Pellas från Åländsk Ung Center är här idag. SU och ÅUC har ett gott samarbete på det nordiska planet och det ska vi fortsätta med.


Bästa SU:are,
Vi är här för att ta ställning till det politiska programmet, 38 motioner och strukturella förändringar.
Vi är här för att göra politik. Vi ska fortsätta vara provokativa, initiera till debatt och vara lagom fräcka. Vi har visioner om vart vi är på väg och vad vi vill med vårt samhälle.
Det är vi som när och nu fastsäller dessa visioner och mål för förbundet!

Svensk Ungdoms 65:e kongress förklarar jag härmed öppnad!

1 comment:

Anonymous said...

Jag är heterosexuell!