01 April 2008

nya svängar i ministerdansen

Det händer och fötter i vår ministerstab just nu. Ike tvingas avgå och Stubb blir ny utrikesminsiter. Själv är jag litet delad i frågan - det är ju inte stor grej att skicka sms. Problemet är att det gjorts med tjänstetelefonen och då har han skickat dessa sms som utrikesminister. Dessutom har han ljugit om hela affären, vilket inte gör det bättre. Kanerva lovade bot och bättring efter senaste härva under friidrotts VM men han kunde inte hålla fingrarna i styr. Men det att media försatt honom i sådan klappjakt är nog den riktiga orsaken till att han tvingas avgå - inte för sms:en. Hade man inte blåst upp det till sådan skandal så hade väl ingen ens noterat detta...

För mig personligen är det inte ett problem om en 60-årig gubbe vill skicka sexuellt relaterade sms till en 30 årig kvinna. Och är han minsiter eller inte, så har jag inget med det att göra - man måste ju få ha ett privatliv också som minister. Det är klart att det inte ger en särskilt bra bild av honom men det är nu hans sak att avgöra. Det är inte som att det skulle vara ett brott.

I motsats till andra ministrar i vår regering som det facto blivit dömda för brott. Brott som jag har mycket svårt att acceptera. Och genom att inte lyfta upp dessa så accepteras alltså brott men inte sex-sms. Ta vår bostadsminister Jan Vapaavuori tillexempel. Han har brott i ryggsäcken som jag inte kan godta - misshandel och rattfylla. Oberoende av att han gjort dessa som privatperson och före sin tid som minister så säger det lika mycket om honom som person som sms:en säger om Ike. Gubbsjuka är inte detsamma som rattfylla och våldsamheter!

Men, nu har samlingspartiets gruppering valt att avskeda Kanerva och istället tillträder Alexander Stubb som utrikesminister. Ett bra val tycker jag :) Han föryngrar medelåldern bland ministrarna och har en mycket god erfarenhet av internationell politik - inte minst som MEP för samlingspartiet. Han får istället lämna Europaparlamentet och istället för honom tillträder Sirpa Pietikäinen. Som också hon har ett brottsregister från att ha kört bil i fyllan. "Selvinpäin en olisi humalassa astunut ratin taakse". Nå, det här har folket valt, så hon är värd sin plasts i Europaparlamentet. Men då vi gör flere utnämningar i det här landet,så får vi nog se till att göra hemläxorna med att kolla personen bättre!

No comments: