03 December 2007

Dumavals analys fran grasrotsniva

En snabb rapport fran Petroskoi, i all korthet. Vi har alltsa foljt med det ryska dumavalet. och som bekant hade vi problem med bade ett och annat, framst visum. Sa det egetnliga kampanjandet missade vi helt da den tiden redan var over da vi anlande hit till petroskoi, eller Petrozavodsk som det heter pa ryska.

Mycket intressant att fa folja med hur de jobbar har. Bland annat traffade vi centralvalnamndens ordforande som berattde hur valet gar till i praktiken. Man har fran centralt hall haft en enorm kampanj dar alla uppmanas rosta. Det verkar ocksa ha lyckats for nu har enligt uppgifter drygt 60% av rostberattigade rostat. Av 10 personer som vi intervjuade pa gatan var det endast en som sade att han skulle rosta pa nat annat parti an Jedina Rassija/Det enade Ryssland. Och det visade nog ocksa valresultatet - Putin far stanna kvar vid makten pa ett eller annat satt!

Det som ar intressant ar t.ex. att enligt yles nyheter idag har man i tjetjeniens huvudstad Grozny en rostningsprocent pa over 99% och sa gott som alla dessa har rostat pa Putin. MAn funderar nog hur den ekvationen gar ihop...

En annan sak som visar pa att valet nu inte varit det mest demokratiska ar att dem som vi intervjuade sa att de rostar pa Det Enade Ryssland eftersom man sett mest av dem och vet vad de star for, sa man fragar sig varfor de andra partierna inte synats till *fragetecken* (jag far inte fram ett fragetecken pa den har skumma datorn pa hotellet). Det verkar som om man helt enkelt inte gett de mindre partierna nat utrymme egetnligen alls.

Da vi besokte de lokala kommunistpartiet sade deras ordforande att de tippar pa att fa mellan 20 och 40% av rosterna. RIktit sa gick det inte, de fick enligt preliminara resultatet 11,6%, Liberaldemokraterna (LDPR) fick 8,2% och det rattvisa Ryssland 7,8%. Hur platserna fordelar sig vet jag inte exakt annu men igar hade Det enade ryssland over 300 av de 450 mandaten. Det betyder att de med 2/3 majoritet kan andra pa grundlagen. Om de gor det vet man inte, men tiden mellan nu och presidentvalet blir mycket intressant och avgorande.

Over and out harifran. Snart aker vi hem med bussen.

SU:s JULGLOGG pa tisdag pa forbundskansliet. Vi ses dar :)

No comments: