21 December 2007

Europa utvidgades

Det "praktiska" EU utvidgades idag. Inte alltså geografiskt, naturligtvis utan det passfria Europa; då flere länder - bl.a. Estland joinade Schengen området. Det är ett stort steg frammåt i utvecklingen! Jag hoppas också att vi snart skulle kunna se vidare och bredare och skippa visum tjafste i hela Europa. Det är onöidgt och byråkratiskt! Den fria rörligheten är inte ett privilegium endast för oss "väst europeer" utan borde vara möjligt för hela Europa! Så det bästa skulle vara om man helt slopade turistvisum, studerande visum som gör resandet på kontinenten väldigt trångsynt, byråktaiskt och komplicerat. Man borde ju stöda den fria rörligheten, som är positivt på så många sätt -arbetsmarknad, erfarenheter, möjligheter till andra och annorlunda studier...

Välkommen säger jag till de nya länderna! Och hoppas att bl.a. storbritannien, rumänien och andra kommer med i schengensamarbetet så länge tills vi lyckats slopa onödig byråkrati!

2 comments:

Ralf Grahn said...

Utöver ratificeringen av Lissabonfördraget finns det i mitt tycke åtminstone fyra kärnor att följa med: Schengen, euroområdet, de europeiska värdena genom stadgan om de grundläggande rättigheterna och det dubbla medlemskapet i EU och Nato.

De ger "tempen" på olika länders europeiska engagemang.

Minna Lindberg said...

visst, precis så är det!
Och överlag blir det allt viktigare att följa med vad som händer också utanför EU:s gränser i Europa - dels för att det är potentiella EU länder men också för att det påverkar vår egen region.