21 December 2007

tv-integreringsdebatten

SU:s ställnignstagande om FST 5 har väckt debatt på interna e-postlistor och i korridoren. Många som inte förstår varför vi tycker att det är bra att integrera FST 5 med de finsksrpåkiga kanalerna. Och visst är en aspekt att finskspråkiga hittar bättre till de svenskspråkiga - men det är inte huvudargumentet. Nej, det viktigaste är att de svenskspråkiga inte hittar till den FST5 kanal som nu finns. Det lät som en bra idé då den framställdes men nu då vi haft den en tid verkar det faktist inte fylla sin funktion. Undersökningar visar att unga finlandssvenskar inte hittar till den svenskspråkiga kanalen och jag måste säga att själv hade jag mycket bättre koll på de svenska programmen då de fanns med de andra kanalerna är avskilt, exkluderande. Det är inte alls ett försök att lägga ned nåt och för den som läst pressiset noga ser att vi poängterar att vi absolut inte vill att något ska minska eller försämras- tvärtom. Man skulle ha mera pengar att satsa på innehållet i de svenskspråkiga programmen istället för att betala mycket för att upprätthålla en egen kanal!

För den som jämfört uttalandet med att vi nog ville ha en egen radio kanal, radio x3m så kan jag säga att det nog inte har förändrats alls. Det är en helt annan sak att ha en egen ung finlandssvensk radiokanal än att sända svenskspråkiga program på YLE ettan och tvåan. Det handlar absolut inte om att lägga ner utan om att göra det mer tillgängligt för alla - också ungdomarna!

6 comments:

Werner Orre said...

Hej!
Skulle gärna ta del av vilka källor man använt när det påstås att finlandssvenskarna inte hittat FST5. Alla nyare undersökningar jag sett t.ex. barometern visar att FST5 på otroligt kort tid (några månader) nått ett resultat som det i mediavärden normalt brukar ta minst två år att nå efter en omorganisering. För nelonen tog det närmare tio...
Själv ser jag inte avskaffandet av den tv-kanal som finlandssvenskarna kämpat för att få i 40 år som något efterstävansvärt, eller ens alternativ.
Fridfull Jul!
Werner Orre

Minna Lindberg said...

också barometern visar att bl.a. ungdomar det facto inte hittat till FST5:an. God Jul till dig också!

Werner Orre said...

Jo, det stämmer. De hittar inte heller till YLE 1 och 2 heller utan det är SVT (inkl. Nordisk tv4), nelonen och sub-tv som gäller (i nämnd ordning). Kanske FST5 borde ta mer intryck av SVT? Att fördela FST5: s program på kanaler som finlandssvenska ungdomar inte heller ser på med motivering att de inte ser på FST5 är kanske inte optimalt ;-).
H/
Werner

Anonymous said...

Moi Minna!
Vänta lite nu. FST5 finns inte till enbart för "ungdomarna". Ungdomarna är dessutom blivande vuxna - som kanske ändå gärna skulle ha kvar en egen kanal sen nångång...
Neps. Att ungdomarna inte hittat FST5 efter några månaders verksamhet duger inte som orsak att lägga ner den egna kanalen...
Tjolahopp och tsemppiä!

Hans said...

Det låter mera som hjärnsläpp än som genomtänkt idé att föreslå en nedläggning av FST5. Folk hittar nog dit efter ett tag. Den som tror att finlandssvenska program skulle få prime-time i finska TV1 och TV2 måste ha kommit in till verkligheten i ett ämbar med rovor.
Det har inte gått att ordna tidigare, tvärtom kördes de finlandssvenska nyheterna ut ur morgonsändningarna i TV1 och FST5 har ännu inte lyckats ordna till ett hyfsat morgonprogram.
Så varför skulle det plötsligt lyckas nu?
Nej nu gäller det bara att ALLA (SU medräknat) ställer upp som en man bakom FST5 och ser till att vi gör det bästa av den så länge vi har bollen i våra händer!
Här norröver brukar vi säga att "det finns inget surrogat för vett men ibland hjälper det att hålla käft" och det är ett uttryck som just nu stämmer in på SU som i ungomlig okunskap öppnar truten i en känslig fråga just när den står och balanserar till vår fördel.
Fennomanerna jublar i press och debattforum och vill sluta SU till sina led.
Väl bekomme!
Besvikelsen blir kanske stor i bägge läger :)

Varför hittar inte vanligt folk till FST5 då? Jo, de flesta användare fattar helt enkelt inte hur man använder programguiden i en vanlig digibox, somliga vet inte ens att det finns en sådan utan anväder dagstidningarnas programguider och FST:s programguide är undangömd på några rader i ett hörn i Finlands största tidningar, nere bland andra små obskyra betalkanaler.
SU kunde ställa upp och kämpa för att få in FST5 programguide bredvid TV1 och TV2:s programguider i de största finskspråkiga tidningarna i stället för att försöka slå benen undan den största mediapolitiska landvinnigen vi gjort sedan Rundradion startade för dryga 80 år sedan!

Hans Åström
Korsholm

Minna Lindberg said...

Rabbe har alldeles rätt i att FST5 inte är endast för ungdomar. Och så ska det inte heller vara! Men det facto har inte ungdomarna hittat till kanalen - ännu i alla fall.

Det som vi SU varit för otydliga med är att vi föreslår detta som ett led i sparåtgärderna. Vi har i vårt uttalande utgått ifrån att det kommer att bli nedskärningar och DÅ är det här det bästa sättat för FST att spara. Inte genom att lägga ned program eller som Jugner föreslår slå ihop nyhetsredaktionerna på finska och svenska.

Det har kämpats länge för en egen kanal och nu har vi den och vi borde ge den mera tid, säger många. Och säkert är det så. Men just nu ger inte Jugner, YLE:s styrelse eller förvaltningsrådet oss den tiden. Då är det bäst att själv föreslå vilka besparningarn man själv anser är bättre eller sämre(i den dåliga situation det är). Istället för att vänta tills någon annan bestämmer vad som ska vara det bästa besparningsalternativet för oss...

Och i den debatten vidhåller jag fortfarande att det är bättre att få hålla kvar alla egna program och möjligheter, och att spara in i kanalkostnaderna.
För om det inte är ett optimalt sätt att spara, som så många säger. Var ska vi i så fall spara? Eller varifrån tar vi pengarna för att hålla kvar vår kanal? Jag själv ser inte någon annan stans ett bättre ställe att spara på, men om ni andra gör det så är det fritt fram ett också dela med sig av ideérna!