21 December 2007

nej, vi vill *inte* offra fst programmen

internytt står det rubricerat att SU är redo att "offra FST5". Det stämmer inte - kanalfrekvensen jo men inte innehållet. Så preciserar nu ännu en gång för dem som inte hängt med - vi VILL behållla de svenska programmen och vi VILL ha möjlighet att utveckla både utbudet och innehållet. Men vi VILL INTE att de svenska redaktionerna slås ihop med de finska - och det står helt klart i debatten att nedskärningar kommer göras. Då är det bättre att man sammanför de finska programmen med de svenska (eller tvärtom, hur man nu ser på saken). Det har dessutom, som jag redan nämnt, visat sig att många inte hittat till FST5:an. Och inte så konstigt - tv tablåerna finns undangölmda nånstans med pytte små texter skrivna, vissa tv apparater har svårt att hitta kanalen vid inställningarna och man "glömmer bort" att det finns en kanal då den känns så svår tillgänglig.

Kan hända att vi inte ännu gett tillräckligt med tid för digitaliseringen att "komma i kraft" till fullo - men det är nu sparåtgärderna tycks genomföras och inte om några år då man sett om det verkligen lyckats. Hellre att innehållet hålls kvar än att allt blir enspråkigt!

4 comments:

Anonymous said...

Hur sku det någonsin kunna bli enspråkigt finskt?

Minna Lindberg said...

med ensoråkigt menar jag att t.ex. nyheterna inte längre skulle vara finlandssvenska utan översatta från de finska nyheterna till det svenska. Vi har rätt att få "egna" nyheter ur ett finlandssvenskt perspektiv - det får vi inte om nyhetsredaktioner slås ihop.

Unknown said...

Och inte så sjuttons heller om våra Finlandssvenska nyheter skall gå igenom en finsk redaktion.Då gäller inte längre "ur ett finlandssvenskt perspektiv "

Minna Lindberg said...

naturligtvis vill inte vi att detta ska ske, men är föreslaget för Jugner och Yles ledningn. Därför anser vi att man kunde spara på annat sätt istället.