03 September 2007

Pernå avgör Östranylands och Svenskfinlands framtid

I helgen träffades SU:s förbundsstyrelse för andra gången det här verksamhetsåret. EN kul helg med politisk diskussion och träff med lokalpolitiker och riksdagsledamot Mikaela Nylander. Med henne diskuterade vi bland annat KSSR i Östranyland. Det är helt ofattbart hur man i den regionen inte ser till helheter som Östranylands förbund, som nu riskerar att falera helt och tvingas gå in i Nylands landskapsförbund - där finskan är majoritetsspråket. Dessutom vill Borgå fingra i planen "lovisanejden". Borgå behöver inte Pernå, men Lovisanejden behöver Pernå! Så frågan är; vad sysslar SFP:arna i Borgå och Pernå med? Det viktigaste, tycker jag, borde ju vara att hålla ett livskraftigt Svenskfinland i liv - inte minst i östranyland.

Nedan vårt pressis om KSSR.


SU:s förbundsstyrelse: En sammanslagning mellan Pernå och Lovisa är en ödesfråga för hela Svenskfinland.

SU:s förbundsstyrelse diskuterade under sitt möte i Borgå i veckoslutet, bland annat, den pågående kommun- och servicestrukturreformen i Östra Nyland.

SU:s förbundsordförande Minna Lindberg konstaterade att man måste komma ihåg den svenska aspekten i kommun- och servicestrukturreformen. Det är otroligt viktigt att Pernå börjar samarbeta med Lovisa, annars kan man inte garantera svenskans ställning öster om Borgå då Lovisa utan samarbete med Pernå inte kommer upp i nödvändiga 20 000 invånare.

- Ett samarbete mellan Lovisa, Lappträsk, Strömfors, Liljendal och Pernå skulle garantera att svenskan fortsättningsvis är livskraftig i Östra Nyland säger SU:s förbundsordförande Minna Lindberg.

Kommun- och servicestrukturreformen är så viktig att man måste ha framtiden i minne då man fattar beslut:

- Det finns inga ångerpiller om man går inför fel lösningar. Därför måste vi hela tiden ta med den svenska aspekten i KSSR processen så att vi kan garantera att också våra barn och barnbarn skall kunna gå i svensk skola och få svensk vård i framtiden säger SU:s förbundsordförande Minna Lindberg.

Pernå folkomröstar om KSSR den 28 oktober.

No comments: