15 September 2007

ledig lördag

Vad skönt att vakna på morgonen och känna sig i alla fall litet utvilad. Visserligen hade mina grannar litet oljud i natt och sen vaknade jag alledels för tidigt till min kusins desperata telefonsamtal...Men så går det. Brukar ju alltid säga att skit för dejn som blir väckt, om man inte fattat att lägga telefonen på ljudlös. Nå, samma gäller väl mig också :)

Här ett pressis från SU om Vehviläinens onödigt skumma utspel om att man inte får dricka öl när man är ny chaufför, men nog om man haft kort i tre, fyra eller flere år... Ja, då är det okej att köra i fyllan.


Svensk Ungdom: Nolltolerans för unga chaufförer ingen lösning!



Svensk Ungdom undertecknar inte trafikminister Anu Vehviläinens (c) förslag om att sätta alkoholgränsen för nya körkorts innehavare vid noll promille. SU anser att unga chaufförer bör bemötas på samma villkor som övriga trafikanter. Diskrimineringen gäller även dem som tar körkort i mognare ålder.

– Att negativt särbehandla unga chaufförer måste räknas som ålderdiskriminering, och det är något som inte platsar i vårt samhälle, konstaterar SU:s förbundsordförande Minna Lindberg. Även den gamla 80-lappen för nya chaufförer slopades eftersom den ansågs vara ineffektiv, tillägger Lindberg.

Förbundet ifrågasätter även hur rationellt det är att man efter tre års körkortsinnehav plötsligt kan tillåtas dricka en stor öl och köra bil och poängterar att de grova rattfyllerister som förorsakar de vådligaste olyckorna ofta är återfallsförbrytare som ändå struntar i promillegränser.

– Tanken med alkolås i bilar är mycket bra, men frågan är om staten skall gå in för att subventionera dessa, menar Lindberg. Inte betalar ju staten heller för krockkuddar i bilar, även om de också räddar liv, tillägger hon.

SU vill även uppmärksamma trafikministern om att allt flere inte bara kör berusade, utan även då de är påverkade av andra olagliga rusmedel, något som inte syns på alkometern. Polisen bör därför även oftare göra razzior där chaufförer testas för droger.

No comments: