14 September 2007

matmomsen en felsatsning fortsätter på PST

i ett ungefär vad jag sa på PST idag...

Ordförande, bästa partistyrelse

SU hurrar för att regeringen beslutat att startpengen för företagare blir permanent och att civiltjänstgöringen förkortas till tolv månader. Bra så!
Och sänkning av skatter har vi i SU, ja nästan i regel, tyckt att är bra. Speciellt i tider av högkonjunktur som vi just nu lever i, är det bra tid att göra skattelättnader. Så långt är vi helt överens och på samma linje med regeringen.
Men sen är frågan – vilka skatter ska vi sänka? Och vilka skattelättnader gynnar oss vanliga konsumenter på riktigt?
Regeringen tycks tro att en sänkning av matmomsen löser problem för de fattigaste i vårt samhälle. Om maten därigenom skulle bli billigare för konsumenten så skulle det ju vara utmärkt men blir det så? Jag är nog ganska övertygad om att pengarna som blir över tack vare momssänkningen, kommer att i hög utsträckning gå mer eller mindre direkt i företagarens fickor. Så någon större förändring på prislappen i butikshyllorna kommer vi knappast att få se. Och visst förstår jag företagaren – om man har möjlighet att gå mer på vinst än förut så är det väl självklart att man tar vara på den chansen när man den serveras på silverfat framför en.
Vi prövade momssänkning redan med frisörerna – jag personligen har i alla fall inte sett någon större förändring i frisörsalongernas prissättning. Så vart tog då de momspengarna vägen?
Istället skulle en sänkning av inkomstskatten vara mer ändamålsenlig och understöda konsumenten. Då skulle konsumenten få mer pengar i fick och dessutom avgöra själv man sätter pengarna på och i vilken utsträckning.

...sedan en kommentar om vikten av att diskutera gymnasieskolorna och skonätverken i samband med KSSR. Tom Gullberg tog upp det i mer detalj...

No comments: