28 September 2007

Större internationellt ansvar behövs!

Förutom stödet till Tchad kommer Finland nu att skicka poliser till Darfur, för att skola upp sudanesiska poliser. BRA! Det är så dags för omvärlden att verkligen börja göra något i den frågan. I och med den katastrofala situationen, som dock ser litet ljusare ut idag, i Burma har Darfur kommit i skugga. Men problemen där är ingalunda mindre nu än de var för en vecka sedan.

Vi använder en väldigt liten procent av hela försvarsbudgeten till internationella uppdrag. Kanske man borde luckra upp på sysmtemet och satsa på att ta itnernationellt ansvar, delta i olika uppdrag ute i världen - för det finns gott om ställen som behöver vårt stöd och den hjälp vi kan erbjuda!

Idag klär jag mig i röd skjorta - det räddar inga liv, det påverkar inte politiskt, men det är just nu det enda jag kan göra för att stöda Burmeserna! Jag är glad för att Asean-länderna skarpt kritiserat militär juntan och att USA infört sanktioner mot Burma. Nu väntar vi ännu på Kinas och Rysslands avståndstagande från militärens våldsamma svar på demonstartionerna!

1 comment:

Unknown said...

Hej

Håller med om att Finland borde satsa mera internationellt. Tyvärr verkar det som om Darfur inte är högst på prioriteringslistan. Finland skickar en handfull poliser till en operation som blir FN:s största någonsin...det verkar lite som om man nu i ivern att vara med i nato-ledda uppdrag har glömt bort FN. Darfuroperationen är nämligen ett exempel på att FN nog kan göra märkbara internationella insatser.

Tragiskt med Burma. Tyvärr löser nog inte sanktioner heller situationen...de som brukar lida av dem mest är civilbefolkningen.