10 June 2007

Ungdomsarbetslöshet

mitt inlägg i den allmänpolitiska debatten på SFP:s partidag i helgen i Dickursby..i ett ungefär :)

Bästa Partordförande, ministrar, partidagsdelegater

I slutet av april fanns det enligt arbetsministeriet 20 100 arbetslösa arbetssökande under 25 år. Det är fruktansvärt många! Procenten var enligt eurostat 19,6 % vilken är en av de högsta inom hela europeiska unionen. Ungdomsarbetslösheten är ett allvarligt problem som vi måste åtgärda! Jag tror att ett stort problemområde är dels att utbildningsplatser inte motsvarar arbetsmarkandens behov men också att man inte vågar och kan anställa i tillräcklig utsträckning. Det är både dyrt och krångligt för små företag att nyanställa personal.

SU har presentera en lösning på en del av problemen, som baserar sig på den danska flexicurity modellen, med en flexiblare arbetsmarknad där anställningsvillkoren kompenseras med ett högt arbetslöshetsskydd. Flexicurity bygger på att det ska vara så enkelt och riskfritt som möjligt för en arbetsgivare att anställa, samtidigt som risken för den anställde av att återkommande byta jobb också ska vara låg.

Det behövs också arbetsmarknadsåtgärder som t.ex. ökat antal läroavtalsplatser och skapa utbildningsmöjligheter för arbetslösa ? detta för att öka personens attraktivitet på arbetsmarknaden. Så här uppnår vi en rotation på en flexibel arbetsmarknad där anställning av båda unga och äldre blir smidigare. Det blir också lättare att själv säga upp sig och söka sig till ett annat, kanske bättre jobb, för man vet att förutsättningarna för att få ett jobb är goda!

I Danmark har man genom flexicurity modellen lyckats halvera ungdomsarbetslösheten! Självfallet är att vi inte kan direkt kopiera det danska systemet eftersom arbetsmarknaderna ser olika ut. Faktum är ändå att vi måste göra något åt ungdomsarbetslösheten och utveckla vår egen arbetsmarknad.


SU vill jobba för en aktiv arbetsmarknad där arbete lönar sig!

No comments: