01 October 2007

val av olika kaliber

Det var nyligen kommunalval i Norge och parlamentsval på kommande i Schweitz. Men de mest intressanta och tja, mest kontraversiella valen just nu är de nyss hållna parlamentsvalet i Ukraina samt de kommande valne i grannlandet Ryssland.

I Ukraina verkar väst och öst sinnade partierna dra lika långa strån - två starka väldigt olika viljor i landet. Det är ju bra att man nu bedömmer att valen i alla fall går rätt till, jämfört med vad det var för inte så länge sen. Men efter den oragena revolutionen har resten av Europa fått upp ögonen för situationen i ett av Europas geografistkt östligaste länder. Det är inte lätt att vara västvänlig då man har så starkt samarbete med Ryssland, som mig veterligen inte hittills åtminstone uppskattar sådana maner. Men det är knappast lätt heller att vara rysslandsvänlig med resten av Europas ögon på sig där allt man gör, säger och åstadkommer mäts i olika vågskålar: framtida EU medlemskap - den rysska skålen. Det politiska fältet är förvånandsvärt jämt delat och det blir inte lätt att leda ett sådant land - oberoende av vilketdera parti som vinner och får majoriteten. Som utomstående är det lätt att konstatera att situationen är oerhört intressant men man har ju turen att inte leva där, för även om det västvänliga blocket skulle segra är det knappast lätt att leva i det landet!

Och ryssland ja; Putin har meddelat att han gärna vill bli preimiärminister. Jaha, nå det vill väl en hel massa människor och Putin har inte så många alternativ om han vill stanna vid makten - han kan ädnra på grundlagen så att det skulle vara möjligt för honom att sitta kvar som president men garanterat skulle väst fördöma detta och man skulle nog inte kunna göra det särskilt snyggt. Nå, så då är det väl bara att söka sig till nya poster. Och varför inte bli premiärminister? Då har man ju ändå makt och med rätt president och inflytelse över vad som sker och hur det sker.

Inte enbart kulturellt sett är Ryssland ett väldigt spännande land. Det ärett komplext, enormt stort land och en oerhörd utmaning (ja, Häkämies har nog rätt i sin analys). Men frågan är - vartåt barkar det ryssland? Det gynnar nog inte nån att vi bara sitter och ser på från sidan om...fast ja, vad skulle vi kunna påverka? inte mycket...

No comments: