15 May 2007

Finländskt ja till Nato?

Enligt internytt idag säger 63% av finländarna nej till Nato medlemsskap. Men frågan är kanske inte om vi ska säga ja eller nej till NATO utan snarare ska vi diskutera de fakta som finns på bordet - inte förutfattade meningar. För det som många idag, tror jag, baserar sin åsikt på är förutfattade meningar, felaktig information och helt enkelt rädsla för det man inte känner till så bra. Därför borde man nu istället föra en vettig och öppen diskussion om vad ett medlemsskap i verkligheten kunde tänkas innebära för Finland.

Jag var idag på Beväringsförbundets seminarium med temat Nato i Östeuropa där Andris Pelss, Chef för internationella operationer och krishanterings divisioner vid Lettiska utrikesministeriet samt Dr major Rainer Peltoniemi höll föredrag. Pelss framhöll bland annat att då man snackar om nato ska man inte bara prata om USA, eftersom nato är mycket mera än enbart förenta staterna. Peltonimei lyfte upp olika aspekter för och emot ett medlemsskap där han bland annat påpekade att det är enbart lögn att ett medlemsskap i nato skulle innebära att Finland måste delta i operationer runt om i världen och att vi skulle måsta punga ut på försvarskassan. Det handlar snarare om hur man lokaliserar sina resurser.

SU säger i sitt politiska program att Finland bör ansöka om medlemskap i NATO.
Det gäller också att utveckla krishantering och att inom EU också ha en aktiv roll fördjupandet av det säkerhetspolitiska samarbetet. Det är ett bra ställningstagande och inom ramen för det så borde vi också offentligt föra en öppen debatt om Nato. Nato får inte vara nåt tabu som man "diskuterar utanför val". Så jag säger nog ett Finländskt ja till nato och det tror jag nog att de flesta finländare gör då de fått riktig fakta på bordet!

1 comment:

Anonymous said...

"Men frågan är kanske inte om vi ska säga ja eller nej till NATO utan snarare ska vi diskutera de fakta som finns på bordet."

Hmm.. det där resonemanget fungerar ju beroende på vilken inställning man själv har till NATO. Är man positivt inställd brukar man kritisera folket. I annat fall använder man folket som argument. Skulle gissa mig till att du ställer dig rätt positivt till försvarsalliansen.