15 May 2007

terminsavgifter är ingen lösning

SU har tagit ställning till Raivios försag om terminsavgifter - vi torperederar det fullständigt. Hur kan man komma och säga att det enda studerande vill är ha (och jag citerar kanslern) "dagisplatser på högskolorna". Tror han att vi studerande är ute efter att bara ha nåt att göra om dagarna, istället för att utbilda oss för att ha förutsättningar för att skapa en god framtid åt oss själva men också för kommande generation. Och utan studerande blir det inte många forskare på högskolorna. Så vad har vi det till överhuvudtaget?

Jag tycker det är skamligt av en universitets kansler att uttala sig såhär!

Nedan mitt och Anniinas pressis som vi skickade ut idag.


--


SU torpederar Raivios förslag om terminsavgifter

15.05.2007

Svensk Ungdom motsätter sig starkt HelsingforsUniversitets kansler Kari Raivios utspel kring införande av terminsavgifter i Finland. Förbundsordförande Minna Lindberg tror inte heller att terminsavgifter skulle, som Raivio påstår, leda till större jämlikhet bland studerande.

– Terminsavgifter på 1500 euro per termin, för dem som överskrider den tillåtna studietiden på fem år, är en anmärkningsvärd summa pengar för en studerande – ett faktum som ingen studiepenningsreform kan lindra. Påståendet att terminsavgifter skulle leda till snabbare utexamination är inte heller ett vattentätt argument, tvärtom kan utexamination utebli i större grad än tidigare för de studerande som inte, av en eller annan mänsklig orsak, håller femårs ramen, säger Lindberg.

Lindberg förundrar sig även över Raivios jämförelse i Helsingin Sanomat (15.5.) av universitet som dagvårdsplatser för de studerande.
- Det är beklämmande att studerande ses som ett nödvändigt ont och inte som en del av den finska vetenskapsgemenskapen, konstaterar Lindberg.

SU har under sin kongress i Kristinestad tagit starkt ställning för kostnadsfria studier, såväl för finländska som utländska studerande.

Anniina Pirttimaa, vice ordförande för SU, påpekar att finansieringen av högskolorna och högskolefältets splittring dock skall ses över.
– Utökande av extern finansiering, precis som Raivo också nämner, skall utvecklas. Detta får dock inte ske på bekostnad av undervisningens eller forskningens oberoende, säger Pirttimaa.
Det är tvivelaktigt ifall terminsavgifter skulle medföra någon betydande resursökning för universiteten, samtidigt som terminsavgifter för den enskilda studenten är en mycket olycklig utveckling, som SU kraftigt opponerar sig emot, sammanfattar Pirttimaa.

No comments: