13 May 2007

Life is too short to wait for a visa

Det är rubriken på LYMECs storsatsning. En kampanj emot ett byggande av forte Europa, där EU medlemmar har fördel av gemenskapen men som utesluter icke-EU stater. Bland annat Rumäninen har tagit steget i fel riktning och har infört visumtvång för alla Moldaviska medborgare, medan Moldavien har avskaffat visumbehovet för EU medborgare.

Konferansen i Chisianu, Moldavien, med samma rubrik gick av stapeln 8-9.5 där vi fick höra tal om både politiska situationen i Moldavien just nu men också bland annat Petru Macovei från Association of Independent press. Han lyfte upp problematiken kring att det inte finns någon lokal, fri press i landet. De höga skatterna på ickestatliga bolag samt krånlig lagstiftning gör att det just nu inte heller finns förutsättningar för företag att etablera på lokala markanden. Staten subventionerar statliga kanaler, som också förutsätts ge kommunistvänliga reportage. Journalisterna återger, enligt Macovei, sin egen åsikt som naturligtvis är rödfärgad. Problemet med att Moldavien inte efter 15 år av självständighet ännu uppnått europeisk standard visar att landet inte utvecklas i samma takt som bland annat grannlandet Rumänien. Promlematiskt är också att man belsutat att sluta sända live från riksdagens plenum, som ju var en medborgerlig rättighet i ett demokratiskt land! EU medlemskap är inte ens att diskutera så länge utvecklingen går i den riktning den gör idag.

Eugeniu Spataru ordförande för Alianţa «Moldova Noastră» OT-AMN, framhöll att kommunalvalet i juli 2007 är det viktigaste valet som förrättas under de senaste 10 åren. Det är nu folket har chansen att bryta det kommunistiska styret och öppna landet för resten av världen. Spataru öppnade konferansen med ett kort tal. OT-AMNs international officer lyfte upp i sitt tal problematiken med visum. Speciellt har det blivit svårt för moldavier att få visum till Rumänien, vilket leder till att många Moldavier istället försöker få Rumänskt medborgarskap för att kunna röra sig utanför landets gränser. För att förbättra situationen för folket i Moldavien har man i Chisinau öppnat ett "Joint Visa Center" i april detta år, där EU länders represenation är samlat och där de ger visum till sina respektive länder. Nu finns Lettland, Österrike och Ungern redan där, Danmark är påväg och andra förhandlingar pågår. Problematiskt är ändå att största delen av visum ansöks till Italien och Spaninen. Dessa länder finns alltså inte representerade i joint visa center...

Den oberoende forskaren Alxandru Lesanu från Soros foundation (www.europe.md) höll ett intressant tal. Tyvärr fungera inte simultantolkningen så väldigt smidigt under hans taltur och mina kunskaper i rumänska och moldaviska är väldigt begränsade. :) Men de viktigaste poänerna blev nog ändå klara. Enligt Lesanu borde Moldavien jobba med många saker innan man kan komma med i EU. Största problemen som staten har ligger i områden mänskliga rättigheter, korruption, organiserad krimilanlitet och migration. Fri rörlighet existerar inte för Moldavier. Enligt undersökningar önskar 60% av moldavierna en gemensam Europeisk integration, men enligt Lesanu är landet inte berett för det ännu. Man har 1994 skritivt på ett "coopreation and partnership treaty" med EU och detta avtal utgår år 1998. Man har tid tills dess på sig att utveckla för att se hur man kan komma vidare i samarbetet med EU men framför allt i utvecklingen av samhället. Transnitras sitution är också oroväckande. Den delen av landet kontrollerades förut av Sovjet och är fortfarande utanför Moldaviska regeringens kontroll. Det ligger också i EU:s intresse att få kontroll över området.

Även om man såg många olyckliga männsikoöden och ännu mera fattigdom, finns det också postiv utveckling i Moldavien. Man har börjat på allvar producera viner och jobbar hårt med att komma ut på EU interna och internationella markanden. Vin är bland det enda som produceras i landet och som också har på grud av klimatet goda förutsättningar att bli lyckat. Samhällsutceklingen går frammåt, om än långsamt och den europeiska integrationen är slut destiationen för etappen. Förhoppningsvis klarar sig OT Amn och de andra partierna i valet och bryter den kommunistiska regimen, för att öppna markanden i Moldavien för utomståden och för att ge bättre möjligheter åt människorna att skapa sig en gynammare tillvaro.

(bilder från resan asap)

No comments: