22 January 2008

Homoäktenskap under lupp

I Sverige är det aktuellt med en lag om att tillåta homosexuella att gifta sig. Sveriges radionyheter skriver om processen här.

Det är en diskussion som skulle behöva föras även här. Det är dags att vi slutar se på människor med olika glasögon - beroende på vad de har för sexuell läggning. Jag vet inte om det är det enda alternativet (jag menar, om kyrkan har svårt att till och med i vissa fall tillåta kvinnor vara präster, så hur ska de kunna se ifrån sina fördomar mot olika sexuella läggningar?) ANyway, om staten skulle ha den juridiska rätten att viga alla och sedan får var och en för sig välja om man vill ha en ceremoni i kyrkan eller inte. Men att det juridiska endast sköts av staten och det är där det "officiella" vigandet går till. Då skulle vi slippa debatten om bibel och homosexualitet. Alla får hålla sin tro och tolkning om bibeln och staten - som ju behandlar alla medborgare, oavsett kön, sexuell läggning eller etnicitet lika - sköta den juridiska processen. Mycket enkelt, men svårt för många att tycka att är bra. Och visst förstår jag det...

Men i ärlighetens namn tycker jag det är löjligt att vi fortfarande lever i en tid då vi alla inte är jämlika i vårt samhälle. Inte bara det, utan det är så långt ifrån jämställt mellan speciellt olika sexuella läggningar. Det ska väl inte ha nån skillnad med vem och vilken ställning man gör det i sängen med..?!

No comments: