18 January 2008

legalisera snuset!!

Nu börjar det gå för långt. EU har gjort snus förbjudet i vårt land (ja i hela landet EU) förutom i Sverige. Det leder inte endast till att en massa skattepengar som skulle höra hemma i den finländska statsbudgeten förblir i Sverige, utan nu börjar fartygen också flagga ut från Finland. Det är mycket riskabelt för vår fartygsnäring!

För att få sälja snus ombord på ett fartyg, så måste det vara svensktflaggat. Snuset får också säljas endast på svenskt vatten, vilket leder till enligt mig onidigt krångliga regler för konsumenten.

Det är på tiden att vi slutar med löjligheterna och legaliserar snus i hela Europeiska Unionen!!

3 comments:

Anonymous said...

Nu börjar det gå för långt. EU har gjort marijuana förbjudet i vårt land (ja i hela landet EU) förutom i Nederländerna. Det leder inte endast till att en massa skattepengar som skulle höra hemma i den finländska statsbudgeten förblir i Nederländerna, utan nu börjar alla användare turista ut från Finland. Det är mycket riskabelt för vårt näringsliv!

För att få sälja marijuana måste man befinna sig i Nederländerna. Marijuana får också säljas endast på nederländsk mark, vilket leder till onidigt krångliga regler för konsumenten.

Det är på tiden att vi slutar med löjligheterna och legaliserar marijuana i hela Europeiska Unionen!!

??????? ;)
var kommer hälsoaspekten in?

Attspygalla-eller små vardagsreflektioner said...

med den argumenteringen kan man fråga sig om det alls borde vara lagligt med tobak? Eller alkohol? Men det är ju int olagligt. trots att det är ohälsosamt. Varför? Socialt accepterat. Snus var det också en gång i vårt land...

Då fartyg måste flagga ut till Sverige på grund av en bestämmelse som grundar sig på okunskap och fördomar så tycker jag nog det är fel att vårt näringsliv ska ta skada av det. Det finns ett mervärde att vi har en fungerande handels- och passagerar flotta i Finland.

Men för all del, om du också vill legalisera lätta droger så fine by me. :)

Snus är ändå mer socailt accepterat av de flesta här. och i många länder i Europa. Också många forskare säger snus är mindre skadligt än tobak. (det är mindre skadligt för en frisk människa, men betydligt farligare för en person som lider hjärt- och kärlsjukdomar).

Så tycker du verkligen att staten ska se till att vi inte begår ohälsosamheter?

Var kommer det individuella ansvaret in?

Hellre ser jag en öppen, fri och kontrollerad marknad där skatterna betalas till staten. En en grå- och svarthandel som det facto florerar mycket starkt i väldigt många regioner. *det* är inte hälsosamt...

Anonymous said...

syftet var att lite ifrågasätta argumnteringen...! för lyckades få fram den där texten med att copy-pastea din argumentering och byta ut sgs endast ett ord.
som du säger så var snus en gång accepterat i vårt land men inte mer pga det anses vara skadligt. därför har det förbjudits=samma status som alla andra rusmedel som är illegala. jag vet nog inte vilken okunskap och fördomar du hänvisar till för enligt väl allt vad jag vet är snus skadligt (?). många forskare säger också att marijuana är mindre skadligt än alkohol skall vi då legalisera det med samma motivering? kör hårt då för legalisering av alla "droger" och rusmedel för man kan ju beskatta dem istället för att det föreklommer gråhandel!
och jo definitivt anser jag att staten skall se till att att vi inte begår ohälsosamheter!
så länge vi lever i ett nordiskt välfärdssamhälle som jag uppskattar massor och vill att skall fortsätta så att alla har samma möjligheter och samma skyddsnät så tycker jag att staten får begränsa våra ohälsosamheter. med att jag drar brännvin och röker tobak (de som ännu är legala) så orsakar jag ganska stora hälsovårdsavgifter för staten och det får de få tillbaka med att begränsa bruket/åtkomsten eller skatta så att pengarna kommer tillbaka. vad som är legalt är en avspegling av den samhälleliga åsikten.
sen när vårt välfärdssamhälle har kollapsat och all hälsovård fungerar privat, då anser jag att man kan liberalisera och legalisera vad som helst för det är du själv som betalar din sjukhusräkning.
ps. se sicko om hur bra det fungerar!