21 January 2008

Nej till kärnkraft i K:stad!

SU:s förbundsstyrelse diskuterade kärnkraftsfrågan i K:stad under sitt möte i helgen i Vasa. SU är ju helt och klart och tydligt emot en utbyggnad av ett kärkraft. Så det var inte så svårt att hitta en gemensam linje i K:stads frågan. För OM nu det beslutas att byggas ett nytt kraftverk så är det nog fiffgare att placera det nånstans nära befintliga sådana, där det redan finns färdigt all den infrastruktur och säkerhetsanläggningar osv som behövs. Jag förstår de som vill ha mera jobb till Kristinestad men det finns också andra sätt att skapa jobb än kärnkraft. Dessutom kan man väl inte godkänna ett kärnkraft på ett område som fått ett beslut om att man inte får bygga vindkraftverk pga att det är natura-skyddsområde!

Här SU:s uttalande om frågan.


Svensk Ungdom vill inte ha kärnkraft i Kristinestad. Enligt SU:s förbundsordförande Minna Lindberg riskerar en utbyggnad av kärnkraften i stället att äta upp forskningsmedel till förnyelsebara energiformer.

- Kärnkraft är en ändlig energiform som inte löser framtidens energiproblem, säger Lindberg.

Då beslutet om det femte kärnkraftverket i Olkiluoto fattades lovade man samtidigt mer satsningar på förnyelsebar energi.

- Dessa satsningar har lyst med sin frånvaro, säger Lindberg som vill se en utbyggnad och större satsningar på vindkraft, biomassa, vågkraft och andra förnyelsebara energiformer och bränslen.

Svensk Ungdom förbundsstyrelse förundrar sig stort varför Kristinestad över huvudtaget figurerar i diskussion om ett sjätte kärnkraftverk. Kristinestad har inte ett ökande behov av energi till vare sig industri eller bosättning. Där finns heller inte högspänningsledningar och övrig infrastruktur. Dessutom planeras kärnkraftverket att placeras i en känslig miljö.

Svensk Ungdom ser över huvudtaget inte kärnkraft som en energiform man skall byggas ut. Förbundet är ändå medvetet om att det troligen finns en majoritet för det i riksdagen.

- Om ett sjätte kärnkraftverk ändå blir aktuellt så borde det placeras i Lovisa eller Olkiluoto. Där finns infrastrukturen redan och där behöver man inte heller förstöra nya områden med en så enorm anläggning som ett kärnkraftverk, säger SU:s förbundsordförande Minna Lindberg.

SU:s förbundsstyrelse sammanträdde i Vasa den 19-20.2.

No comments: