18 January 2008

Partistyrelsen jeij!

SFP:s partistyrelse sammankom idag för första gången det här året. För en gångs skull var det riktigt trevlig stämning, mindre gnäll och släcka lampan attityder. Under politiska diskussionen kom Sibbo-frågan upp mest frekvent. Europaparlamentariker Henrik Lax uppmanade också att anmäla fallet till Europa parlamentets petitionsutskott som sedan gör ett betänkade i ärenden och varefter det finns möjlighet att ta upp det i komissionen. Det skulle ha mycket större tyngd än Europa domstolen. Så jag hoppas hälsnignen går fram också till föreningen För Sibbo. Jag förstår att kommunen vill komma vidare med sina planer och börja förhandla med dels Helsingfors stad och dels inrikesministeriet. Så de gör inga fler besvär (då det ändå trots allt finns en mycket liten sannolikhet att det går att ändra på beslutet) men t.ex. FÖr Sibbo kunde gott göra det.

Jag själv lyfte upp problemet med att vi nu håller på att sjabbla bort hela den svenskspråkiga högskolepolitiken. Det är peanuts med gemensam bilioteksverksamhet jämfört med finska finland, där flere universitet går ihop, bildar allianser eller helt nya universitet. Mera nytänkande behövs!! Och nu finns det inte tid att vänta på flerebetänkanden och ge tid åt något håll. Det ska göras förändringar och förnyelser. Bildas spetsenheter och toppkunnandet - annars går hela vår högskolevärld på långsikt förlorad. Och det varken vill vi eller har råd med!

Mitt förslag var att flytta över merkantila utbildningen från ÅA till Hanken och samtidigt flytta ner statsvetarutbildningen från Vasa till Åbo. Varför ska ett universitet ha två fakulteter som utbildar till samma examen? Dessutom borde all pedagogisk verksamhet flyttas från regionerna till Vasa. Jag vet att Jakobstad skaa bygga sitt kampus och göra saker och ting bättre. Och jag vet att staden mår bra av att ha en högskola inom sina kommungränser. Men det vetenskapliga lider och det pedagogiska kunnandet - som vi redan har gjort till en spetsenhet, ska inte köras ner bara pga regionalpolitiska orsaker. Vi har inte råd med det heller!

Koncentrering, specialisering och toppkunnande. Det är mitt recept för högskolepolitiken just nu. Se nu bara till då att den nya samarbetsdelegationen får tummen ur reven och gör nånting!

5 comments:

Anonymous said...

"Förändring sker ofta långsamt och den ska ske enligt människornas villkor och önskemål."

"Varför ska ett universitet ha två fakulteter som utbildar till samma examen?"

Om en grupp statsvetare (människor) hellre studerar i Vasa än i Åbo, så skall dessa människors villkor och önskemål enligt dig inte tagas i beaktande?

Jag ber dig nu vänligt men bestämt att dra dit pepparn växer. :)

Minna Lindberg said...

Visst ska deras åsikter tas i beaktande. Det görs det också i och med att de får vara med i beslutande organen. MItt problem med hela den här reformen är inte att det faktum att det utbildas statsvetar i Vasa eller ekonomer i Åbo, inte per se. MEN nånting måste vi göra. Och om någon presenterar ett bättre förslag, så fine. jag är beredd att i så fall ändra åsikt. (om man får mig alltså övertygad). MEN om men inte kommer med annat än att "not in my backyard" så godkänner jag det inte och håller kvar min åsikt. Så istället för att dra dit pepparn växer så stannar jag kvar och gör allt för att vi i framtiden också ska ha ett konkurrenskraftigt högskolenätverk i Svenskfinland. Du är också välkommen att delta i debatten: Vad är din lösning?

ps. är betydligt trevligare att diskutera med folk som presenterar sig...

Anonymous said...

tänker du inte lite för snävt nu. Vi kan ju avskaffa allt och skicka folk till Sverige för pengara. Då uppfylls säkert målen med utlandsstudier i alla fall...

Minna Lindberg said...

snävt tänkade eller inte - jag tänker i alla fall. Och vågar ta debatten och vågra säga högt ett alternativ, som inte är lämpligt i allas öron.

du har fortfarande själv inte kommit med något annat förslag som skulle vara bättre. I'm all ears!

Anonymous said...

Min lösning är att nedskärningarna inte genomförs förrän de studerande själva uttrycker en samfälld önskan om att få sin fakultet nerstängd.

Förändring ska ju ske enligt människornas villkor och önskemål.