15 January 2008

Specialstatus det enda rätta

Här vårt officiella uttalande om HFD beslutet.

Svensk Ungdom är ytterst besviken över HFD:s beslut att godkänna förslaget om annektering av sydöstra Sibbo. Enligt den folkomröstning som genomfördes i Sibbo understöddes Helsingfors annekteringsförslag inte märkbart, men folkviljan tycks inte längre ha någon betydelse i vårt land.

- I skolan lärde jag mig att makten i vårt land är tredelad, men det kan man starkt tvivla på då HFD nu beslutat i enlighet med statsrådets förslag. Jag är ytterst besviken, säger Minna Lindberg förbundsordförande för Svensk Ungdom, och tillika Sibbobo.

Enligt kommunallagen är det endast med särskilt vägande skäl som en dylik annektering kan vara laglig.

- Att klassa samlingspartistiskt maktbegär som särskilt vägande skäl är ofattbart, konstaterar Lindberg.

Sibbo kommun sätts i en mycket komplicerad situation med tanke på att man nu inte ens på nära håll når inrikesministeriets 20 000 invånarantalsgräns med den stympade kommunen.

- Det finns inget annat alternativ än att inrikesministeriet nu ger specialstatus åt Sibbo, då man på detta vis plötsligt drar undan mattan för kommunen, menar Minna Linberg. Sibbo kommun bör dessutom få ordentlig ersättning för det förlorade området och den infrastruktur kommunen investerat i.

Svensk Ungdom föreslår att alla idag hissar flaggan på halvstång för att delta i sorgen av en mörk dag i vår demokratis historia.

No comments: