07 January 2008

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Jag har haft litet dåligt samvete för att jag inte skrivit eller reagerat på något sedan julen. Men det har varit så skönt att vara ledig och få vila ut mellan varven. Det blev rätt så hektiskt där på slutet förra året...

Året 2008 kommer att föra mycket med sig, inget annat är väl att vänta :)
EU året har börjat i framför allt Slovenien, som tog över rodret i EU skutan. Det är första gången som ett ex-kommunistland leder unionen. Det har sagts att ett litet land som Sloveninen inte kommer att kunna göra stordåd (nå, inte har väl nåt land hittills gjort. Och det är inte pga ledarskapet!) men jag tror att de kommer att ha en viktig roll att spela, då det kommer till frågan kring Kosovos självständighet. Sloveninen var själv en del av Jugoslavien vilket också Kosovo genom Serbien varit. En annan EU fråga är nog fortfarande klimatförändringen med utsläppshandeln och energifrågorna som kommer att behöva lösningar, eller åtminstone komma vidare.

Högaktuellt är också USA:s presidentval. Även om själva valet är först om 11 månader, den 4 november så är debatten i full gång redan sedan länge. Primärvalen avgörs inom de kommande månaderna och det blir en hård kamp inte bara mellan demokraterna och republikanerna, utan också inom partierna. För demokraterna har min favorit, barack Obama, tagit ledningen i opinionsmätningarna. Oberoende av vem som vinner valet om ett knappt år, så kommer den personen förväntas göra förändringar. Stora förändringar i både utrikespolitiken - Irak framför allt, men också inom inrikespolitiken i USA.

Nå, nu är det ju inte bara stora frågor som avgör - för SU:s del kommer året att innebära mycket. Kommunalvalet är det endast knappt 10 månader till. Vi har redan många hugade, duktiga kandidater i olika kommuner men det gäller att sätta fart på kampanjen snart! :) Sådär intern-politiskt har vi till kongressen i aprill ett nytt politisk program på kommande -ett heltäckande sakpolitisk program som styrelsen jobbar hårt med just nu.

Dessutom har jag äran att välkomna SU:s nya politiska sekreterare för information samt chefredaktör för Svensk Framtid till kansliet: Poppe Sjöholm! :)
Nästa vecka börjar Anna Juntunen, politisk sekreterare med organisaionsärenden. Då är SU:s tjänstemanna bukett i alla fall för en tid fullständig!

No comments: