04 October 2007

Kuuba loukkaa kansalaistensa oikeuksia

...och samma på svenska! :)

Rkp:n nuorisojärjestö Svensk Ungdom ja International Federation of Liberal Youth (IFLRY) kannattavat kuubalaisten nuorten Unescolle lähettämää pyyntöä, joka koskee heidän oikeuttaan opiskella.

YK:n ihmisoikeusjulistuksen 26. artikkelin mukaan kaikilla nuorilla pitäisi olla oikeus opiskella uskonnollisista ja poliittisista vakaumuksistaan huolimatta. Kuuba allekirjoitti ihmisoikeusjulistuksen vuonna 1948. Tämä oikeus ei enää ole Kuuballa itsestäänselvyys. Kuuban valtio on riistänyt opiskeluoikeuden seitsemältä opiskelijalta heidän aktivoituaan poliittisesti. Koulusta erotetut nuoret ovat aktiivijäseniä järjestössä Coalición Juvenil Martiana, joka on poliittinen nuorisojärjestö. Opiskelijat ovat nyt laatineet pyynnön Unescon Committee on Conventions and Recommendations: lle (CR), jonka tehtävänä on valvoa, että ihmisoikeusjulistuksen syrjinnänvastaista pykälää noudatetaan.

Anomuskirjelmässään nämä seitsemän opiskelijaa pyytävät saada palata kukin omaan akateemiseen opiskeluohjelmaansa. Svensk Ungdom: in mukaan YK:n on toimittava vakuuttaakseen, että ihmisoikeusjulistuksen oikeuksia kunnioitetaan.

Opiskelijat, jotka ovat allekirjoittaneet anomuskirjelmän UNESCO:lle ovat Castor Alvarez Devesa, Harold Cepero Escalante, Yoan Columbié Rodríguez, Henry Constantín Ferreiro, Edgar Hernández Soler, Roger Rubio Lima ja Yuri Pérez Vázquez. Ryhmän puhemies Yuri Perez toivoo pyynnön tuottavan tulosta.

- On olemassa tapauksia muista maista joissa opiskelijat ovat saaneet palata opiskelemaan, sanoo Perez.

Hän toivoo pääsevänsä puheille YK:n paikallisen johtajan kanssa keskustellakseen asiasta.

Svensk Ungdom on huolissaan Kuuban tilanteessa ja haluaa antaa tukensa erotetuille opiskelijoille.

- Kuuba on allekirjoittanut YK:N ihmisoikeusjulistuksen ja nyt on todistettu, ettei maa noudata sitä. Tämän takia UNESCO:n on ryhdyttävä toimiin, sanoo Svensk Ungdom:in puheenjohtaja Minna Lindberg. Nuorten poliittinen aktivoituminen ei saa olla este heidän opiskelulleen – ei edes Kuuballa, Lindberg jatkaa.

Svensk Ungdom ja IFLRY ovat myös lähettäneet kirjeen ulkoministeri Ilkka Kanervalle. Kirjeessä pyydetään ministeriä toimimaan asian ratkaisemisen puolesta.

No comments: