11 October 2007

Säga vad man tycker

Ibland är det inte så lätt att säga ut vad man egentligen tycker. Det kan bero på många saker. Andra gånger är det igen lättare att säga "visst stöder vi er" trots att man genuint inte gör det.

Nå, nu har vi då en massa förvatnignsreformer på g, däribland den omtalade polisdistriktsreformen. Under valkampanjer var det inte bara en och anna, utan flere kandidater och partier som påstod att de nog värnar om svenskan och förstår att det behövs svenska särlösningar. Att ibland är det så att tvåspråkigt=enspråkigt. Hur kommer det sig då att det är sfp som som mer eller mindre helt ensamt tar fajten om svenskspråkiga polisdistrik? Vart har alla de där svensk-sympatisörerna tagit vägen? Om det endast är sfp:s egen Tomas Blomqvist som i utskottet får slita för att få in skrivningar om svenskan, så kan väl inte de andra partierna säga nåt mer. Det skrivs också i tidningarna hur sdp:s Maarit Feldt-Ranta har ett så stort svenskt hjärta, men hur agerar hon i frågan? Varför står hon inte på barrikaderna och ser till att tillsammans med sossarna då få igenom det svenska? ...kanske för att hon inte säger vad hon egentligen tycker..?

När jag nu är inne på språkpolitik så kan jag inte undvika att kommentera diskussionen i hemkommunen Sibbo. Tyvärr har jag inte haft möjlgihet att delta i bildningsnämndens möten, men min ordinarier har nog varit flitigt där. Oberoende så föreslår samlingspartiet gemensamma enheter för utbildningsförvaltningen i kommunen. Hur kan man tro att nåt sånt skulle fungera? Jag har inte varit med särskilt länge i kommunala bildningspolitiken, men det behövs inte många budgetmöten för att man ska bli trött på diskussionen om "varför är svenska skolan så mycket dyrare". Och så får man ta hela harangen med småskolor, läromedel osv...
Om attityden är denna, hur skulle vi då vilja ha administrationen under en och samma person? Nej tack.
Jag hoppas fullmäktige tar förnuftet tillfånga och röstar ner såna fånigheter!

4 comments:

Anonymous said...

Varför är den svenska skolan dyrare än den finska? Vore intressant med en kort förklaring, om du hinner mellan de tjurrusningar som du verkar ägna dig åt...;-)

Minna Lindberg said...

Hej Bernd.
I jämförelse med den finska skolan är den svenskspråkiga utbildningen dyrare av rätt så enkla saker. T.ex. läromedlem trycks upp i så små volymer att det blir fruktansvärt dyrt. Och visst kan man använda en del böcker från sverige, men de flesta läroböcker utgår ju från sitt eget land och därför passar inte svenska. I matte så använder man svenska kronor, hostiren har en helt annan vinkling, geografin handlar om vilka blommor som blommar i vilka läns osv.. Du förstår hur jag menar. Det betyder att vi alltså trycker upp egna böcker. Sedan har vi i Sibbo (och på mågna andra orter) små byskolor runt om i kommunerna medan de finska skolorna har byggts mycket senare och har byggts modern, i centrum. Man har alltså annorlunda konstnader också redan hur man skjutsar elever till skolan och hur man värmer upp olika byggnader osv.

Sedan är ju lärarlönerna och såna saker helt de samma. I Sibbo har dessutom tyvärr utbldnignssektron inte hållit sig till sin budget, vilket föranlett (med rätta) en hår debatt i bildningsnämnden.

Detta sådär i all korthet.
Bra med frågor - man tänker själv att det är självklarheter bara för att man fått debattera det med kokomusarna så många gånger...

Anonymous said...

Intressant som f-n! Lägger ut en blogg om detta torsdag eller fredag.

Minna Lindberg said...

kul, skicka gärna länken så kan jag titta in där också. Det är alltid intressant att läsa andras perspektiv också! :)