30 October 2007

Nordiska Rådet


Sessionssalen sett från läktaren

Nordiska Rådet är nog ett spännande fenomen. Det är nog det enda stället där man från olika länder kan ställa statsministrar till försvars för vad de gjort och itne gjort. Samma gäller oppostionsledare. Vanhanen fick frågan om hur mycket Finland egentligen gjort under sitt ordförandeskaps år i ministerrådet och hur har mna tänkt gå vidare under kommande Nordiska Råds ordförandeskap. Teknologiska energilösningar var Mattis svar.

NR är också speciellt i den mening att här har vi ungdomar verkligen möjlighet att påverka genom parlamentarikerna. Det är inte endast lobbning utan vi har det facto möjligheten att diskutera med riksdagsledamöterna i de olika länderna. UNR presidiet, där för övrigt jag fick äran att representera NCF och min ersättare blev Johan Pettersson, sitter med i de olika parlamentariska utskotten. I vissa har man endast en taltur medan andra utskott ger UNR representanten fulla rättigheter. Det är fallet i bl.a. Medborgar och konsument utskottet där Ville Niinistö är ordförande. Han som utskottsordförande ville värdera de ungas åsikt och idéer väldigt högt och det uppskattar vi verkligen!

Sedn har också Stina Gestrin lovat ta upp frågan om Klimat toppmötet i general debatten. UNR vill alltså gärna i samband med det stora Klimat toppmötet också ge möjligheten för ugna politiker och miljöorganisationer att träffas och debattera. Jag hoppas det hittas pengar för detta i någon fond eller stiftelse. Själv är jag med i Näringslivsutskottet. Återkommer en annan gång till litet mer detaljerat vad som sker där men åtminstone väckte vår resoltion om en fri medicin marknad intresset hos parlamentarikerna. Förhoppningsvis är det någon som tar upp det.

På själva UNR sessionen fördes en litet tråkig debatt om huruvida Sverigedemokraterna skall få vara delegater på UNR. Efter omröstning får de det inte och stadgarna tolkades också som så att deras nya organisation "Ungdom för ett nordiskt Norden" inte heller kan bli medlemmar i rådet. Det intressanta är att trots att man starkt hävdat på sessionen att man samarbetar med SDU, Danske Folkepartis ungdomsorganisation och Sannfinländarnas ungdomsorganisation OCH man förde fram varandras åsikter i de olika utskotten - dvs man samarbetade nog och grundade en organisation tillsammans, så har man frn både Sannfinländrana och ungdomsorganisationen sedan i finsk media tagit avstånd från allt samarbete med dessa. Juttun på internytt finns här.



Statsminsiter Matti Vanhanen på Finlands ambassads mottagning


Matilda lyssnar på Matti :)

No comments: