27 October 2007

Startskottet har gått för UNR

Idag har varit en väldigt intressant dag! Började med att stryka och packa mina grejer efter kvinnoförbundets magnifika jubileums fest. Tack Sara och hela kvinnis!

Sedan bar det av till flygfältet. Hur skönt som helst med sms check-in så det var bara att stega till finnair desken, lämna väska, gå genom säkerhetskontrollen och sen var det redan boarding direkt. På flyget träffade jag både Mikael Hiltunen från Sonk och Antti Ahonen från Kokoomusnuoret. Alla tre hade samma destination - UNR:s session och diskussion om Jämställdhet och diskriminering.

Vi har hört Norges jämställdhets och diskriminerings ombudsman Åsluv Solstad. Han poängterade hur viktigt förbyggande arbete för diskriminering är. Och förebyggande arbetet menade han attitydfostran, jobba med fördomar och stereotypier och kulturrelaterade problem. Problem som inte syns på ytan, för de är så mycket svårare att komma åt. Även han använde sig av den kända Isbergsmodellen - där det endast är en liten del av problemen som finns ovanför vattenytan medan de stora problemområden finns under vattnet. Samma modell finns i min kandarbete, om kulturkrockar. Ska väl mförsöka fixa det färdigt nån dag småningom...

Sedan förde vi en väldigt intressant diskussion med Jan Egeland från UNDP Norden. Han har rest väldigt mycket och länge på den afrikanska kontinenten och hade en väldigt klar bild av hur biståndsarbete borde och kan fungera på bästa sätt. Det som jag ändå funderade över var att han sa att globala problem ska också ha globala lösningar. Man är ju van att höra slagorden "Think globally - act locally". Men visst har han rätt i då han säger att det är de stora länderna man ska påverka för att nå ut till ledare så som Mugabwe och andra "obekväma" personligheter. Han lyfte också upp problemet med befolkningstillväxten. Andra problem som energilösningar går att utveckla - det finns den teknologiska kunskapen och möjligheten; där saknas bara viljan. Men när det kommer till hur vissa delar av världen befolkas måste andra åtgärder göras, och det är också med tanke på ländernas och regionernas utveckling viktigt att satsa på den biten.

Problemet med att ha länder så som Kina med och bestämma - trots att de inte ens själva uppfyller alla kraven i konventionen om de mänskliga rättigheterna är inte helt enkelt. Det är klart att man hellre skulle säga att de får vara med och leka först då de uppfyler alla kraven. Men Egeland har helt rätt i att man hellre diskuterar med Kina än om Kina.


Sinikka Bohlin, Nils Jöran Ridl, Mads Anderssen pratade från sina olika perspektiv på minoriteter. Sinikka pratade om etniska minoriteter, om sina erfarenheter som Sverige-Finne. Ridl var från Setas motsvarighet i Norge som också ledde grupparbetet som diskuterade om HBT rättigheter. Anderssen presenterade många intressanta poänger om jämställdhetsarbetet ur ett handikapp perspektiv. Det viktigaste där är nog att sluta tolerera och börja inte bara acceptera utan inkludera alla i arbetet. Det kanske låter flummigt men det är nog så att man inte har några problem att acceptera olikheter på avstånd. Men så fort man kommer inpå dessa så är det en helt anna femma.

En eloge också för Nordiska Ministerrådet och Nordiska Rådets president Dagfinn Höybroten som både fixat merga pengar åt oss i UNR, så att vi nu kan ha tolkning också från och till isländska. Det underlättar och gör arbetet betydligt mer jämställt språkgrupperna emellan. Men elogen går för att man nu fått igenom att det ska tillstättas en ombudsman som jobbar med gränshinders problemen! Hurra för det, äntligen går man från probleminriktat till lösningsinriktad politik!

No comments: