17 October 2007

Strejktider

Värst vad det strejkas eller hotas i alla fall med strejk åt både höger och vänster. Det är tydligen inte så lätt att få sin lön höjd...Det är fråga om både metall, handels och vårdbranchen som inte är nöjda och som vill ha lönepåslag. Det finns risk för att alla dessa andra strejkarna påverar så att TEHY:s massuppsägningar inte får samma effekt som om de var ensamma om att önska om lönehöjningen. Även om jag tycker att våra närvårdare och hälsovårdare skulle vara förtjänta av en högre lön så är det väl, som jag också sagt tidigare, ganska klart att man inte kan höja en lön med över 20% ! Det är helt enkelt ohållbart i så gott som alla situationer. Att man dessutom dissar Super-facket och säger att de brutit avtal - då super:iterna är nöjda med höjningen på ca 12% är otaktiskt. Ja, visst, eventuellt minskar det inverkan då inte båda facken går inför strejk, men kom igen - om de har gått med på sitt avtal så ska dom väl vara nöjda! och om Tehy vill ha mera och är beredda att förlora sitt jobb på kuppen, så låt gå. Men respektera de andra beslut!

Nåjo, det kanske är lätt att säga då man inte själv berörs av förändringarna desto mer. Jag hoppas bara att det stämmer som minister Risikko säger, att trots dessa massuppsägningar så lyckas men säkerställa patientsäkerheten. Jag ser inte riktit hur det ska gå till, då tiotusentals vårdare säger upp sig. Jag avundas inte riksförlikningsmannens situation, och jag hoppas att han tillsammans med arbetstagar och arbetsgivar sidan hittar en lösning. Båda måste väl nog vara beredda att kompromissa. Fast innebär det högre kommunalskatt...? Trots undersökningar som visar att man skulle kunna vara beredd at thöja kommunaskatten för att höja vårdarlönerna, så undrar jag hur nöjda dessa personer är när de får beskedet från skatteverket om andelen av den egna lönen som gått till gemensamma skattepotten....

1 comment:

Anonymous said...

I praktiken tror jag personligen att et är omöjligt att ersätta sjukskötarna med kort varsel.
Sjukvården består av delområden och vissa av dem ( ex. cancer- och akutvården, vården av prematurer och förlossningar)kräver specialisering. Man kan inte ersätta vårdarna på dessa områden med en "vanlig" sjukskötare.
Vårdarna har valt en klok strategi, då största delen av de specialserade planerar att säga upp sig. Sjukvården kommer inte kunna rulla på ut dem.